“Lună plină” – Festivalul Filmului Horror & Fantastic, Biertan, 16-19 august

Luna-Plina_Biertan 640

Prima ediţie a festivalului “Lună plină”, unicul eveniment din România axat în exclusivitate pe producţii cinematografice horror şi fantastice, va avea loc, în perioada 16-19 august, la Biertan, judeţul Sibiu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de organizatorii festivalului, prima ediţie a festivalului “Lună plină”, unicul eveniment din România axat în exclusivitate pe cinema horror şi fantastic, este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi prezentat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

“Lună plină” intenţionează să ofere publicului cele mai bune producţii horror şi fantastice, deopotrivă clasice şi moderne, filme care fie au devenit repere ale cinema-ului de gen, fie sunt pe cale să devină.

Biertan (http://en.wikipedia.org/wiki/Biertan) este una dintre primele asezări germane din Transilvania (1283), situată într-o zonă deluroasă, la numai 25 km distantă de Sighisoara si Medias. Un spatiu ideal pentru vizionări în aer liber, Biertanul are o piată centrală vegheată de o splendidă biserică fortificată, o capodoperă architecturală protejată de UNESCO (http://www.beel-online.com/Biertan.html).

Vizionările vor avea loc în două cinematografe în aer liber şi în două de interior. Pe lângă pensiunile tradiţionale din zonă, cinefilii vor avea la dispoziţie un camping modern, precum şi un “cartier general”, situat în Piaţa Mare a oraşului, unde se va organiza un târg de mâncăruri tradiţionale şi produse hand made şi unde, în fiecare seară, vor avea loc concerte.

Prima ediţie a festivalului “Lună plină” se doreşte a fi un festival non-competitiv care să pună în valoare cele mai recente stiluri prezente în genurile horror şi fantastic.

PROGRAM

Partial un omagiu sângeros adus clasicului „The Wicker Man” (1973), „Kill List” spune povestea unui asasin plătit care, la aproape un an de la o misiune ratată, acceptă un nou job fiindcă pare a fi o treabă simplă, dar se dovedeste a fi începutul unui voiaj fără întoarcere în inima întunericului. Filmul a fost lansat la South by Southwest Festival, dedicat aproape în excusivitate cinema-ului indie, si selectat în competitiile si programele festivalurilor de la Helsinki, Toronto, Vancouver, Stockholm, Rotterdam si Beaune.

Un alt eveniment de exceptie din cadrul festivalului „Lună Plină” este si proiectia-concert a filmului „Nosferatu” (r. F.W. Murnau, 1922), cu acompaniament live asigurat de cvartetul Einuinea (Călin Torsan, Silviu Fologea, George Turliu, Juan-Carlos Negretti). „Nosferatu” este universal considerat primul mare film horror al celei de-a 7-a arte si reuseste, la 90 de ani distantă de la lansare, să tulbure în continuare imaginatia spectatorilor, fiind un punct de referintă în evolutia artei cinematografice.

Amatorii de sperieturi aprige, dar pline de umor, vor putea vedea „Rammbock: Zombies la Berlin!” (r. Marvin Kren, 2011), un horror german scurt si la obiect în care inventivitatea tine loc de buget si „Eddie, canibalul somnambul” (r. Boris Rodriguez, 2012), unul dintre cele mai recente filme de gen cu trecere la festivaluri, bifate „fără milă” (Amsterdam, Edinburgh, Fantasporto, Tribeca).

De asemenea, cei care jură pe zombies dar care n-au chef de ironii si glume, au parte, din Africa de Sud, de un horror cu accente gore, în stil classic: „The Dead” (Howard & Jonathan Ford, 2010), selectionat la Festivalul de la Bruxelles, un veritabil sfânt graal al evenimentelor de gen, si realizat pe principiul „totul sau nimic”, unde „totul” îi poate înfricosa chiar si pe cei cu inima rezistentă.

Selectia primei editii reuneste şi câteva dintre cele mai titrate thrillere ale ultimilor doi ani: australianul „The Tunnel” (2011), semnat Carlos Ledesma, povestea unei echipe de filmare care descoperă, într-o retea abandonată de tuneluri de metrou de sub orasul Sydney, ceva ce n-ar fi trebuit găsit niciodată; norvegianul „Babycall” (2011), regizat de Pål Sletaune, în care Noomi Rapace e o tânără mamă chinuită de zgomotele ciudate ce se aud din difuzorul instalat în camera băiatului ei; frantuzescul „Le village des ombres” (2010, Fouad Benhammou), ce trimite, via tema relatiei dintre aristocrati si tineretea vesnică, la deja celebrele Vidocq si Le pacte des loups; si, în fine, spaniolescul „Mientras duermes” (2011), cea mai recentă provocare marca Jaume Balagueró, autorul cultissimului [Rec], acum aparent cumintit dar, în fapt, mai incisiv si mai subversiv ca niciodată.

Un proiect finanţat complet independent, “Lună plină” – Festivalul Filmului Horror & Fantastic îşi doreşte să devină membru al European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF) şi să pună astfel România pe harta europeană a acestui gen de evenimente. EFFFF este susţinută de programul MEDIA al Uniunii Europene şi are ca scop promovarea originalităţii şi creativităţii filmelor europene fantastice şi horror.

“Lună plină” – Festivalul Filmului Horror şi Fantastic este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi prezentat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

INFO

festivalul-filmului-horror-fantastic

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: