Luna Francofoniei la Iasi

Dezbateri, concerte, expoziţii, lecturi publice, ateliere, conferinţe, teatru, cabaret poetic: iată doar câteva dintre culorile pe care Francofonia le aduce la Iaşi anul acesta.

Ca de obicei, deschidem primăvara cu Luna Francofoniei, în care Institutul Francez, alături de partenerii săi, vă invită la o serie variată de evenimente. Construim împreună în Luna Francofoniei noi limbaje, noi modalităţi de a comunica redescoperind şi îmbrăţişând diferenţele!

LE PRINTEMPS DES POÈTES

Programul pe care îl propunem anul acesta aduce o noutate: Primăvara poeţilor – Le printemps des poètes, eveniment ajuns la cea de-a 22-a ediţie în lume şi care este organizat pentru prima oară la Iaşi, cu o temă îndrăzneaţă: Curajul. Între 18 şi 20 martie, valoarea formatoare a poeziei va fi linia directoare a evenimentelor propuse de Institutul Francez:

  • 18 martie, ora 18.00, Institutul Francez
    Scène ouverte à l’internationale: lecturi plurilingve de poeme, care îi aşteaptă atât pe profesionişti, cât şi pe amatori, şi care se vor îmbina cu instantanee poetice
  • 19 martie, ora 16.00, Institutul Francez
    Haikunoi: atelier de haiku şi benzi desenate cu Olivier Noël şi Bianca Ciocoiu
  • 19 martie, ora 18.00, Institutul Francez
    Vernisajul instalaţiei „Les complicités de la matière”
    Sorin Purcaru ‖ Radu Carnariu
    Curator: Petru Bejan
  • 20 martie, ora 18.00, Institutul Francez
    Cabaret poetic
    Dezbateri pe tema Curajului
    Recital de pian al Alinei Pavalache. Invitaţi: soprana Mihaela Grăjdeanu şi violonistul Marcian David

LA GRANDE FLASHMOB DE LA FRANCOPHONIE

Pe data de 20 martie, ora 12.00, vă aşteptăm pe bulevardul Ştefan cel Mare, unde vom dansa împreună pe ritmurile din Alors on danse din melodia artistului belgian Stromae. Sărbătorim în acest fel cincizeci de ani ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF). Această impresionantă mobilizare coregrafică va avea loc peste tot în acelaşi timp şi va reuni astfel comunitatea francofonă din întreaga lume.

LES GOÛTS DU CHOCOLAT, FRANÇAIS ET ROUMAIN

Pe data de 20 martie, ora 15.00, vă invităm în sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez, la o prezentare şi degustare comparativă de ciocolată, sub bagheta lui Ştefan Buraga. Culorile Francofoniei se lasă savurate şi descoperite în cele mai fine şi delicioase nuanţe de ciocolată. Veţi degusta trei produse din ciocolată în stil francez şi trei produse în stil românesc. Comparaţi şi decideţi cu propriile papile!

COLOCVIUL FRANCOFONIEI

Programat în perioada 27 – 28 martie, Colocviul Francofoniei, organizat de Universitatea „Al. I. Cuza ” din Iaşi, aduce în prim-plan anul acesta o temă care invită la depăşirea limitelor personale: Seuils (Praguri). Ca în fiecare an, colocviul aduce la Iaşi personalităţi ale lumii academice francofone din întreaga lume şi propune un cadru al dezbaterilor, al schimburilor de idei.

ATELIERELE MEDIATECII DIN LUNA MARTIE

De-a lungul lunii martie, Mediateca Institutului Francez din Iaşi vă aşteaptă cu o serie proaspătă de ateliere săptămânale în toate culorile Francofoniei: Teatru pentru copii şi adolescenţi; Conversaţie cu nativi; „Vremea poveştilor” Toate acestea condimentate cu o fascinantă călătorie a cărţilor către noi cititori întâlniţi pe stradă sau în Parcul Copou: Les journées du livre voyageur, organizate de Mediateca Institutului Francez din Iaşi în perioada 20 – 21 martie.

INFO

Institutul Francez Iasi

Bd. Carol I, nr. 26, Iasi

Web: www.institutfrancais.ro

FB: www.facebook.com/Institut-francais-Iasi

Tel.: 0232 267 637 sau 0769 056 203

E-mail: equipe.iasi@institutfrancais.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: