Luna cadourilor literare la IFR Iași. Invitat: actorul Charles Gonzales

Alegeţi cultura în luna decembrie, veniţi la Institutul Francez din România la Iași! Iarna aceasta, magia marilor clasici ai literaturii franceze va fi la loc de cinste, cu doua evenimente care vor marca Bicentenarul nașterii lui Charles Baudelaire la Iași și la Suceava, precum și un focus Jean Cocteau la Institutul Francez din România la Iași.

Înainte de vacanţa de iarna va propunem mai multe întâlniri cu un invitat care, prin vocea sa excepţionala ne va deschide noi perspective asupra literaturii. Actor și regizor, realizator de filme, Charles Gonzales a fost director artistic de spectacole la Muzeul Rodin din Paris, a colaborat cu numeroase posturi de radio, printre care France Culture, este autorul a doua carţi, „Récit d’une noce obscure” și „Vers un théâtre d’ambre”. A pus recent în scena „Vocea umana” de Jean Cocteau pe scena Teatrului Naţional din Helsinki și a realizat un film dupa aceasta. Este cavaler în Arte și Litere.

PROGRAM

Marţi, 7 decembrie 2021, ora 18.00, sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din România la Iași : Bicentenarul nașterii lui Charles Baudelaire

În cadrul întâlnirilor poetice „Au fil des mots”, iniţiate de Institutul Francez din România la Iași, și în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iași (Muzeul Poeziei).

Charles Baudelaire a deschis calea modernitaţii în poezie. Poet considerat adesea eretic, este fara doar și poate unul dintre cei mai mari poeţi francezi. În urma cu 150 de ani, apareau „Florile Raului”, care dezlanţuiau furia justiţiei. Șase poeme au fost interzise, publicate în Belgia și repuse în circuit abia în 1949. Charles Gonzalès alege sa își introduca recitalul prin aceste „bijuterii” aparute din labirintul conștiinţei. Urmeaza alte poeme din „Florile Raului” și din seria poemelor în proza, care prezinta o calatorie ce trece de la extaz la abisurile pacatului.

Joi, 9 decembrie 2021, ora 18.00, sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din România la Iași : Focus Jean Cocteau. Proiecţia filmului „Vocea umanǎ”, realizat de Charles Gonzalès

In introducere : „Dernière minute, Maillane – Mircești”. În anul bicentenarului nașterii lui Vasile Alecsandri (1821-1890), Muzeul Național al Literaturii Române Iași pune în valoare scrisori din patrimoniul francez, primite de Frédéric Mistral de la Vasile Alecsandri, laureatul premiului „Cântecul Latinului” desfășurat la Montpellier în 1878. Conceptul video, structurat pe modelul „Dernière minute (Breaking News)”, face o prezentare sintetică de genul știrilor de ultim moment a celor două personalități culturale în context istoric, oferind și fragmente din scrisori în lectura actorului francez Charles Gonzalès.

Proiectat în partea a doua a evenimentului, filmul „Vocea umana”, realizat de Charles Gonzales, este o adaptare libera dupa spectacolul omonim creat în 2019. Dincolo de frumuseţea textului și prin vocea actriţei Terhi Panula, filmul prezinta o declaraţie de dragoste facuta de actriţa Teatrului Naţional din Finlanda unde și-a petrecut o buna parte din viaţa și din care spectacolul „Vocea umana” a lui Jean Cocteau, creat în 2019, reprezinta într-un fel punctul culminant.

Intrarea este libera și se face pe baza certificatului verde, în limita celor 35 de locuri disponibile.

INFO

Institutul Francez Iasi

Bd. Carol I, nr. 26, Iasi

Web: www.institutfrancais.ro

FB: www.facebook.com/Institut-francais-Iasi

Tel.: 0232 267 637 sau 0769 056 203

E-mail: equipe.iasi@institutfrancais.ro

PE ACEEASI TEMA:

La Iași are loc ediția a III-a a Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film

Sonic the Hedgehog 2 | Cinema Ateneu

Filmul „Crai Nou” va avea o proiecție de gală la Cinema Ateneu

Paris, arondismentul 13 | Cinema Ateneu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: