”Lumina pacii de la Betleem” a ajuns la Iasi

Distribuirea Luminii pacii de la Betleem va avea loc in cadrul unei sfintei Liturghii celebrate de PS Petru Gherghel sambata, 21 decembrie 2013, la ora 11.00, in catedrala din Iasi. Vor fi prezenti tineri din diferite asociatii din Moldova, care vor purta apoi Lumina in felinare in propriile biserici parohiale.

Pastrand deviza: “Aduceti cu voi o candela pentru a o darui si altora”, tinerii vor fi indemnati sa duca Lumina pacii mai departe, mai ales in casele unde se traieste intr-o situatie de „intuneric” din mai multe cauze: saracie, singuratate (batrani, vaduve), lipsa de credinta, neintelegeri, probleme de sanatate etc.

Dupa cum se stie, in Bazilica Nasterii Domnului din Betleem arde mereu, inca de la inceputurile crestinismului, o lumina care-l semnifica pe Cristos, lumina lumii. „Lumina pacii de la Betleem” este un simbol al pacii si al ecumenismului, reprezentat printr-o flacara aprinsa la grota din Betleem, unde s-a nascut Isus Cristos, si distribuita apoi in toata Europa si peste ocean cu ajutorul cercetasilor. Proiectul „Lumina pacii de la Betleem” a fost initiat de un grup de cercetasi din Viena care au preluat ideea televiziunii publice austriece ORF, in urma cu 25 de ani.

Pentru al 18-lea an consecutiv, tinerii scoutisti (cercetasii) din Moldova au adus in tara Lumina pacii de la Betleem. In acest scop, patru tineri s-au deplasat la Viena (Austria), unde, in ziua de 14 decembrie, intr-o ceremonie ecumenica, au primit felinarul aprins cu lumina adusa direct de la Betleem. La ceremonia din biserica „Catholic Paris Votivkirche” din Viena au participat tineri din aproape 20 de tari, din mai multe confesiuni: catolici, ortodocsi, protestanti, anglicani.

De la Viena, cercetasii au mers in propria tara pentru a da mai departe acest simbol, prin diferite actiuni. Lumina pacii a ajuns in Romania la Arad, Deva, Sibiu, Brasov, Onesti, Bacau si Iasi. In mai multe comunitati ceremonia de impartire a Luminii se va desfasura concomitent, in seara zilei de 21 decembrie. In zilele care vor urma, tinerii vor vizita diferite institutii medicale, de asistenta sociala sau de educatie, in care vor oferi acest simbol insotit de un mesaj specific.

In preajma Craciunului, prin Lumina pacii, se doreste transmiterea unui mesaj de pace in comunitati, in familii si in viata fiecaruia prin Pruncul Isus nascut la Betleem care este semanatorul pacii in lume.

INFO

www.ercis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: