Lumina lina, cu Grigore Lese si Victor Rebengiuc

Lumina-Lina_iasi

Sunteti invitati pe 25 februarie la Teatrul National ”V. Alecsandri” unde, pentru prima oara pe aceeasi scena, Grigore Lese si Victor Rebengiuc va ofera un spectacol de muzica si poezie in memoria poetului Ioan Alexandru:Lumina Lina

Lumina Lina, prin lirica poetului Ioan Alexandru, uneste doua mari voci ale scenei romanesti: Victor Rebengiuc si Grigore Lese. O noapte tainica sub semnul lui Ioan Alexandru la Ateneul Roman, in care poemele vor aduce cant stravechi, iar muzica va cere poezie. Cele mai frumoase texte ale poetului Ioan Alexandru, alese de Victor Rebengiuc, se impletesc cu unele dintre cele mai tulburatoare hori ale lui Grigore Lese, auzite si nemaiauzite.

Dupa gustul meu, poetii isi recita mai bine poeziile decit o fac actorii. Fireste, cu exceptiile de rigoare. Cine i-a auzit pe Nichita Stanescu, pe Cezar Ivanescu, pe George Calinescu, pe Teodor Paca si pe altii rostindu-si textele nu-si poate imagina un mai potrivit mod de lectura. (De neuitat e, pentru mine, Sadoveanu citind Sara pe deal).

Ioan Alexandru avea, si el, harul – incomparabil – de a-si scanda versurile cu un amestec de simplitate arhaica, patos profetic si inocenta adolescentina. Era integral prezent in fiecare silaba, in fiecare litera pe care o pronunta. Combustia interioara care se facea auzita in fiecare sunet avea o forta de contaminare irezistibila. Si asta pentru ca era unul dintre acei putini care trateaza cuvintele nu ca pe niste conventii, ci ca pe niste stihii vitale, autonome, minate de adierea Duhului…Ma bucur ca ne amintim de Ioan Alexandru.

Si ma bucur ca “agentul” acestei amintiri e Victor Rebengiuc, insotit de suspinele lui Grigore Lese”, spune Andrei Plesu.

BILETE SI REZERVARI

Rezervari bilete pentru spectacole la  telefon: 0749 052 323. Biletele se vor putea achiztiona  la pretul de 70 sau 80 lei, in functie de pozitia in sala.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: