Lucrari din lut prin tehnica cu braie

andrei_alupoaie

Andrei Alupoaie, student in anul al III-lea la Facultatea de Arte Vizuale si Design, la sectia Ceramica, isi realizeaza lucrarile prin tehnica cu braie, adica fasii din lut ce construiesc forma de jos in sus, prin suprapunerea acestora. Tanarul a fost remarcat de reprezentantii Casei de Cultura in cadrul unei expozitii “La Gard”, unde s-a evidentiat drept un urmas demn al ceramistului Gabriel Obreja.

Un student al Universitatii de Arte „George Enescu” si-a expus lucrarile inedite la Casa de Cultura „Mihai Ursachi”. Pana la sfarsitul lunii, iesenii pot admira o serie de lucrari din lut, realizate printr-o tehnica mai veche decat roata olarului si semnate de tanarul Andrei Alupoaie. Student in anul al III-lea la Facultatea de Arte Vizuale si Design, la sectia Ceramica, Andrei a fost remarcat de reprezentantii Casei de Cultura in cadrul unei expozitii „La Gard”, unde s-a evidentiat drept un urmas demn al ceramistului Gabriel Obreja.

Tehnica cu braie este cea caruia i-a ramas fidel, adica fasii din lut ce construiesc forma de jos in sus, prin suprapunerea acestora. „Tehnica are marele avantaj de control al formei, pe fiecare 2-4 milimetri de cordon aplicat, spre exemplu”, a explicat Andrei Alupoaie.

Lucrul cu lutul l-a descoperit in clasa a XII-a, la Colegiul de Arta „Ciprian Porumbescu”, unde si-a clarificat optiunile si drumul in domeniul artistic. „Am fost nerabdator sa incep lucrul in atelierul facultatii, iar cand am luat contact cu materia prima am fost interconectat intr-un mod subtil cu aceasta. Lutul a cunoscut lutul, iar drumul parcurs pana acum imi valideaza ideea ca aceasta e materia ce poate lua orice forma, de la mineral la vegetal si chiar uman”, povesteste, cu pasiune, tanarul artist.

lucrare_andrei_alupoaie

A intrat in lumea artei ca participant activ in anul 2011, la expozitia „Erotica”, unde a prezentat trei lucrari. Au urmat expozitii de grup – „Atelier 35″ la Hotel Europa, „Orizonturi plastice” in parcul Copou, Salonul de Ceramica „Costel Badea” in Constanta – dar si prima expozitie personala. „Expozitia de Ceramica” a fost admirata de public la Libraria Carturesti, in Iulius Mall, iar aceleasi opere sunt prezentate acum la Casa de Cultura „M. Ursachi”.

Autor: Liliana GINJU, Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: