Lucian Dan Teodorovici printre finalistii Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, editia 2015

Teodorovici-Matei-Brunul

Lucian Dan Teodorovici se numara printre finalistii prestigiosului Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, editia 2015, cu romanul Matei Brunul – castigator al Premiului Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi in 2012 – (Polirom, 2011, 2014, disponibil si in editie digitala).
 
Editia polona a romanului a aparut la Editurile Amaltea/ATUT, in traducerea Radoslawei Janowska-Lascar, prilej cu care, in luna februarie a acestui an, autorul si-a intilnit cititorii din Varsovia, Cracovia, Wrocław, Poznań si Gdańsk.

Ceilalti sase scriitori selectati in etapa finala: Jacek Dehnel (Polonia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Drago Jancar (Slovenia), Olga Tokarczuk (Polonia), Ziemowit Szczerek (Polonia) si Serhij Zadan (Ucraina).

Gala de decernare a premiului – cea mai importanta distinctie in domeniul creatiei de proza pentru un volum tradus in limba polona –  va avea loc in data de 17 octombrie 2015, la Wroclaw.

De la prima editie a Premiului ANGELUS, in 2006, Romania a mai obtinut o singura nominalizare pe lista scurta, in 2010: Norman Manea pentru romanul Intoarcerea huliganului (Polirom, 2003, 2006, 2008, 2011).

Declaratia Editurilor Amaltea/ATUT
Sintem mindri de selectarea romanului Matei Brunul, de Lucian Dan Teodorovici, in etapa finala a Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS. Ii felicitam pe autor si pe traducatoare.
Prin seria editoriala „Proza romaneasca”, am dori, ca editori, sa-l apropiem pe cititorul polonez de literatura contemporana din Romania. In afara de Matei Brunul, de Lucian Dan Teodorovici, am editat, de asemenea, romanul lui Cristian Teodorescu, Medgidia, orasul de apoi. Peste doua saptamini, Cristian Teodorescu se va intilni cu publicul polonez. Iar in pregatire avem cartea lui Filip Florian, Zilele regelui. Multumim Institutului Cultural Roman din Bucuresti pentru sprijinul financiar acordat traducerilor romanelor Matei Brunul si Medgidia, orasul de apoi, iar Institutului Cultural Roman din Varsovia pentru ajutorul oferit in promovarea celor doua titluri.

Declaratia traducatoarei Radoslawa Janowska-Lascar
Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS este unul din cele trei premii literare importante din Polonia, pe linga Premiul NIKE si Premiul Literar GDYNIA (oferit de Primaria Orasului Gdynia).
Caracterul ANGELUS-ului este insa deosebit de cel al premiilor mai sus-mentionate. Fiind oferit de Primaria Orasului Wrocław, oras dintotdeauna multicultural si tolerant, premiul se doreste a fi o platforma de cunoastere si de intelegere pentru spatiul literar al Europei Centrale.
Romanul Matei Brunul, editat in noiembrie 2014, se bucura – inca de la aparitie – de o primire calduroasa, atit din partea cititorilor (in ciuda faptului ca multi subliniaza ca nu este deloc o lectura usoara!!!), cit si din partea criticii literare, primind cronici entuziaste, scrise cu o intelegere profunda a cartii.

INFO

www.teodorovici.ro

www.facebook.com/Lucian-Dan-Teodorovici

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: