Lucia di Lammermoor @Opera Nationala Iasi

Opera Nationala Iasi va invita la spectacolul ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia maestrului Andrei Şerban.

  • Miercuri, 15 martie 2017, ora 18:30 – sala mare a Teatrului National Iasi

Regie: Andrei Șerban. Dirijor: David Crescenzi(Opera Cairo, Egipt). Regizor secund: Daniela Dima. Decor: Octavian Neculai. Costume: Lia Manțoc. Lumini: Andrei Șerban. Asistenți regie: Eduard Sveatchevici, Victor Zaharia. Asistent decor: Vladimir Iuganu, Ana Cristian. Asistent costume: Rodica Eșanu

Premiera ieseana a operei lui Gaetano Donizettia, in regia lui Andrei Serban, a avut loc in toamna anului 2014, pe 23 septembrie.

Poate din toate spectacolele mele de operă, Lucia a fost cel mai controversat. Evoluția oricărei montări care rupe tradiția e menită să înfrunte tot felul de furtuni. Spectatorii “specialiști” de operă sunt în majoritate destul de conservatori, căci admiră tradiția și acceptă doar ce e cunoscut, sau mai bine zis ce vor ei să recunoască, dar refuză de la început ce e diferit. Poți să-i surprinzi, dar surpriza trebuie să fie una relativă, le trebuie mult timp ca să se obișnuiască. Pe drept cuvânt spunea Nietzsche că “alegem din obișnuiță și comoditate să ne placă doar ceva cu care suntem familiari.” Nu suntem liberi, dar suntem comozi. Doar că la Bayreuth, la fel și la Bastille, toate reluările care au urmat au schimbat treptat atitudinea publicului. După 20 de ani, Lucia, când încă se reia, se joacă cu casa închisă și asta demonstrează că felul în care am interpretat povestea, pe cât de șocant și radical părea la premieră, avea sens, nu era doar un fel de a epata de dragul originalității. Versiunea Luciei ieșene continuă ideea celei de la Opera Bastille din Paris, deși există diferențe clare, atât în costume (epoca s-a schimbat) cât si în decor. Și cu alți interpreți și dirijori, spectacolul devine oricum altul”, declară maestrul Andrei Șerban.

Lucia di Lammermoor este o operă în 3 acte de Gaetano Donizetti, după un libret de Salvatore Cammarano, bazat pe romanul lui Walter Scott “The Bride of Lammermoor”. Capodoperă a romantismului italian, una dintre ultimele mari creații preverdiene, în care belcanto-ul este investit cu valențe expresiv – dramatice. Este cea mai celebră tragedie donizettiană.

Ca și în cazul multor alte opere ale lui Gaetano Donizetti, și succesul “Luciei di Lammermoor” depinde de o distribuție de primă mână. În timp ce partitura lui Edgardo trebuie interpretată de un tenor ce depășește granițele belcanto-ului, îndreptându-se căre Giuseppe Verdi, Lucia și Enrico sunt reprezentanți tipici ai acestui stil.

Premiera operei a avut loc la 26 septembrie 1835 la Napoli, Teatro San Carlo. Ea s-a soldat cu un succes imens și datorită cântăreților Fanny Tacchinadri-Persiani (Lucia) și Gilbert Duprez (Edgardo). Triumful s-a repetat la Viena (1837), Paris (1837), Londra (1838), Amsterdam (1839), New Orleans (1841), New York (1843).

Durata operei: cca 2 1/2 ore.

BILETE

Biletele se pot achiziționa de la Agenția Operei (0332.888.448) cât și online.  Biletele se pot achiziționa atât de la Agenția Operei (tel. 0332.888.448 – foaier / program: luni – vineri intre 10.00-17.00, sâmbătă 10.00–13.00  ), cât și online pe site-ul O.N.R.I. (www.operaiasi.ro/evenimente).

Nota: Pentru a putea achizitiona bilete online, urmați pașii:

  • accesati “EVENIMENTE” din partea superioara a paginii www.operaiasi.ro
  • creati un cont valid
  • achizitionati biletul

Este strict interzis accesul in sala copiilor sub 7 ani.

INFO

Opera Nationala Romana Iasi

Strada Agatha Barsescu nr. 18, Cod postal 700074 Iasi, Romania.

Telefon: +40-(0)232 211 144.

Web: operaiasi.ro

Facebook: www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi

You Tube: www.youtube.com/OperaIasi

PE ACEEASI TEMA:

”Nunta lui Figaro”, la Opera Nationala Iasi

Spectacolul de opera: Barbierul din Sevilla

KABARET

Spectacolul de teatru-dans „Kabaret – Nostalgie in doua parti”

”Carmina Burana”, la Opera Nationala Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Seara cu antreprenori – Paul Padurariu

Cinema Ateneu: 22-24 iunie 2018

Germana de vacanta

Biblioteca de vacanță – Filiala „Ion Creangă”

Scrie un comentariu: