Lucia di Lammermoor @Opera Nationala Iasi

Opera Nationala Iasi va invita la spectacolul ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia maestrului Andrei Şerban.

  • joi, 28 noiembrie 2018, ora 18:30 – sala mare a Teatrului National Iasi

Regie: Andrei Șerban. Dirijor: Alessandro Cedrone. Regizor secund: Daniela Dima. Decor: Octavian Neculai. Costume: Lia Manțoc. Lumini: Andrei Șerban. Asistenți regie: Eduard Sveatchevici, Victor Zaharia. Asistent decor: Vladimir Iuganu, Ana Cristian. Asistent costume: Rodica Eșanu

Distribuție: Lucia – Paula Iancic – debut; Enrico – Alexandru Constantin – debut; Edgardo – Florin Guzgă; Arturo– Andrei Fermeșanu; Raimondo – Teodor Busnea – debut; Alisa – Maria Macsim Nicoară; Normanno – Ovidiu Manolache.

Libretul acestei opere în trei acte este scris de Salvadore Cammarano și este bazat pe romanul “The Bride of Lammermoor” de Walter Scott. Premiera ieseana a operei lui Gaetano Donizettia, in regia lui Andrei Serban, a avut loc in toamna anului 2014, pe 23 septembrie.

Poate din toate spectacolele mele de operă, Lucia a fost cel mai controversat. Evoluția oricărei montări care rupe tradiția e menită să înfrunte tot felul de furtuni. Spectatorii “specialiști” de operă sunt în majoritate destul de conservatori, căci admiră tradiția și acceptă doar ce e cunoscut, sau mai bine zis ce vor ei să recunoască, dar refuză de la început ce e diferit. Poți să-i surprinzi, dar surpriza trebuie să fie una relativă, le trebuie mult timp ca să se obișnuiască. Pe drept cuvânt spunea Nietzsche că “alegem din obișnuiță și comoditate să ne placă doar ceva cu care suntem familiari.” Nu suntem liberi, dar suntem comozi. Doar că la Bayreuth, la fel și la Bastille, toate reluările care au urmat au schimbat treptat atitudinea publicului. După 20 de ani, Lucia, când încă se reia, se joacă cu casa închisă și asta demonstrează că felul în care am interpretat povestea, pe cât de șocant și radical părea la premieră, avea sens, nu era doar un fel de a epata de dragul originalității. Versiunea Luciei ieșene continuă ideea celei de la Opera Bastille din Paris, deși există diferențe clare, atât în costume (epoca s-a schimbat) cât si în decor. Și cu alți interpreți și dirijori, spectacolul devine oricum altul”, declară maestrul Andrei Șerban.

Lucia di Lammermoor este o operă în 3 acte de Gaetano Donizetti, după un libret de Salvatore Cammarano, bazat pe romanul lui Walter Scott “The Bride of Lammermoor”. Capodoperă a romantismului italian, una dintre ultimele mari creații preverdiene, în care belcanto-ul este investit cu valențe expresiv – dramatice. Este cea mai celebră tragedie donizettiană.

Ca și în cazul multor alte opere ale lui Gaetano Donizetti, și succesul “Luciei di Lammermoor” depinde de o distribuție de primă mână. În timp ce partitura lui Edgardo trebuie interpretată de un tenor ce depășește granițele belcanto-ului, îndreptându-se căre Giuseppe Verdi, Lucia și Enrico sunt reprezentanți tipici ai acestui stil.

Premiera operei a avut loc la 26 septembrie 1835 la Napoli, Teatro San Carlo. Ea s-a soldat cu un succes imens și datorită cântăreților Fanny Tacchinadri-Persiani (Lucia) și Gilbert Duprez (Edgardo). Triumful s-a repetat la Viena (1837), Paris (1837), Londra (1838), Amsterdam (1839), New Orleans (1841), New York (1843).

Spectacolul are o pauză și durează până în jurul orei 21.30.

BILETE

Biletele se pot achiziționa atât de la Agenția Operei (tel. 0332.888.448 – foaier / program: luni – vineri intre 10.00-17.00, sâmbătă 10.00–13.00  ), cât și online pe (www.operaiasi.ro/#bilete).

Deoarece montarea spectacolelor nu este adresată copiilor cu vârsta sub 7 ani, accesul acestora nu este permis în sala de spectacole.

INFO

Opera Nationala Romana Iasi

Str. Agatha Barsescu nr. 18, Iasi

Secretariat: +40-(0)232 211 144

Web: www.operaiasi.ro

FB: www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi

YouTubewww.youtube.com/OperaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: