Luceafărul | Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”

Ateneul Național din Iași vă invită Marți, 17 mai 2022, ora 19.00 la spectacolul „Luceafărul”, regia Ion Sapdaru, spectacol prezentat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani!

”Luceafărul”, în regia lui Ion Sapdaru, își va găsi în timp locul în rândul liceenilor. Și nu doar prin vocea excepțională a actorului Ion Caramitru, ci și datorită actorilor tineri care reușesc să transpună povestea într-o paradigmă nouă. ”Luceafărul” lui Ion Sapdaru are vârstă, are chip, are fior în privirea colegului de bancă. Versurile eminesciene nu mai sunt ”materie de bac”, ci scormonesc trăiri adolescentine, pătrund
în visul copilei…

Scenografia adaugă poveștii magie, inefabil, farmec. Trecerea dintr-o lume în alta, în viziunea scenografică a lui Gelu Rîșca, aduce în scenă fantasmele eminesciene, fără să cadă în kitsch teatral sau să devină obstacol în calea rostirilor actoricești. În sprijinul – și completarea – scenografului vine Silviu Apostol, responsabil de video designul spectacolului. Culoare, dinamică, adaptare scenică. Tehnica și poezia sunt nu doar complementare, ci și din ce în ce mai necesare în actul teatral atunci când publicul este tânăr, iar asta Ion Sapdaru a reușit foarte bine în conceptul spectacolului ”Luceafărul”.

Nu putem trece de coregrafia Victoriei Bucun. Desprinsă de vocea lui Caramitru, de video designul lui Silviu Apostol, chiar și de scenografia lui Gelu Rîșca, într-un spațiu arid și rece aflându-se la un moment dat, coregrafia Vicăi Bucun singură ar putea recrea un ”Luceafăr” perfect. Atât de sugestive, de expresive au fost dansurile, gesturile, zbaterile trupești ale actorilor aleși de regizor.

Poemului “Luceafărul” după Mihai Eminescu, în regia lui Ion Sapdaru – un spectacol ce aduce în scenă elemente din actualitatea imediată cum ar fi școala online, dar și vocea inegalabilă a regretatului actor Ion Caramitru care recită poemul pus în scenă.

Poezia devine în spectacolul amintit visul unei adolescente, una dintre elevele din clasa proiectată, preț de o oră (aceasta este durata întregului spectacol) pe scenă, aceasta purtând numele Cătălina, precum personajul feminin al celebrului poem.

Creat dinamic datorită scenografiei de înaltă ținută, concepute cu elemente moderne, a muzicii și coregrafiei bine gândite, spectacolul oferă o înțelegere mare poeziei, motiv pentru care profesorii de limba română îl pot recomanda elevilor spre a fi urmărit.

Ion Sapdaru, regizorul spectacolului, recunoaște că nu a fost un spectacol ușor. “A fost greu pentru că acest poem trebuie dramatizat întâi. Trebuia să găsim o formulă pentru acest spectacol. Acesta a fost cel mai dificil element. Este un spectacol cu un specific aparte, pentru că a fost bazat pe mișcare, coregrafie… Actorii trebuie să se miște într-un anumit fel, dar toate sfaturile transmise de mine și de Victoria Bucun (cea care a semnat coregrafia -n.r) au fost înțelese de actori foarte bine”, a spus Ion Sapdaru.

Regia: Ion Sapdaru. Scenografia: Gelu Rîşca. Muzica: selecţie din clasici. Video design: Silviu Apostol. Coregrafia: Victoria Bucun. Distribuţia: Oana Asofiei, Pavel Petraşi, Andrei Bordianu, Ana Apetrei, Anamaria Chelaru, Adelina Cojocariu, Renata Voloşcu, Andrei Iurescu, Cosmin Tanasă.

BILETE

Acces general: 25 lei. Biletele  vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului National din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

INFO

Ateneul National Iasi

Strada Ion Creangă nr.14, 700320, Iaşi

Telefon/ Fax: 0232 261 846,

E-mail: office@ateneuiasi.ro

Web: www.ateneuiasi.ro

FB: www.facebook.com/AteneulNationalIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: