LSRS participă la protestele pașnice împotriva exploatării cu cianură de la Roșia Montană

bucuresti-prosteste-rosia-montana-foto-cristian-vasile

Foto: www.facebook.com/cristian.vasile

În data de 1 septembrie 2013, Liga Studenților Români din Străinătate s-a alăturat protestelor pașnice pentru a manifesta împotriva deciziei Guvernului României de a aproba proiectul de lege care permite exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

Zeci de mii de oameni s-au strâns în aceste zile pentru a protesta în diverse orașe din țară și din întreaga lume, printre care amintim: Alba-Iulia, București, Timișoara, Cluj, Brașov, Craiova, Piatra-Neamț, Arad, Sibiu, Târgu-Mureș, Constanța, Deva, Galați, precum și Bruxelles, Berlin, Londra, Oslo, Copenhaga, Lisabona, Madrid, Praga, Roma, Helsinki, Varșovia, Geneva, Aarhus, Bonn, München, Budapesta, Amsterdam, Maastricht, Klaipėda, Washington D.C. Noi proteste sunt anunțate în continuare, atât în țară, cât și în orașe precum Paris, Viena, Luxemburg și altele.

prosteste-rosia-montana-aarhus-danemarca-lsrsProtestele vin ca urmare a ședinței de Guvern din data de 27 august a.c., când executivul a aprobat  proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană. Acesta face parte din recent adoptatul „Plan național de investiții strategice și crearea de locuri de muncă” și urmează să fie supus, potrivit procedurilor în vigoare, scrutinului parlamentar. În cazul adoptării proiectului de lege de către Parlament, exploatarea minereurilor auro-argentifere ar trebui să înceapă în 2016.

Utilizarea a peste 13.000 de tone de cianuri pe an, escavarea a 500 de milioane tone de steril în urma utilizării acestor substanțe și intervenția pe un perimetru de 1.258 ha ar însemna dispariția a 4 masive muntoase din Munții Apuseni, apariția unui crater gigantic vizibil de pe lună și efecte devastatoare pe termen lung din punct de vedere economic, cultural, a mediului înconjurător și a sănătății cetățenilor din întreaga țară.

„După peste 10 ani de rezistenţă eroică a unor oameni extraordinari, lupta pentru salvarea Roşiei Montane se apropie cu paşi repezi de un deznodământ tragic, cu consecinţe devastatoare pentru România. Trecând la fapte, prima condiţie şi datorie este să fim uniţi. Să nu lăsăm minciunile şi nici provocările să ne abată de la un scop simplu şi clar: oprirea proiectului de exploatare a Roşiei Montane prin folosirea tuturor mijloacelor civice disponibile, paşnice şi democratice. Este nevoie de coagularea eforturilor societăţii civile în jurul celor care au dus şi duc lupta pentru salvarea Roşiei Montane”, a afirmat Sebastian Burduja, fondator și Președinte de Onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate.

Liga Studenților Români din Străinătate va susține în continuare campania Salvați Roșia Montană și încurajează participarea la manifestări pașnice în spirit civic, luări de poziție ferme în presă, scrisori deschise adresate Conducerii, și informarea constituenților lor și a tuturor cetățenilor cu privire la pericolele și costurile viitoare reale ale proiectului de exploatare cu cianuri din perimetrul Roșia Montană. Accesând www.legea.rosiamontana.org, veți găsi datele de contact ale parlamentarilor care vă reprezintă. Astfel, conform dreptului constituțional al fiecărui cetățean al României, puteți solicita o audiență pentru a veni în sprijinul campaniei „Salvați Roșia Montană!”.prosteste-rosia-montana-washington-d-c-usa-lsrs

Câteva resurse utile:

LSRS

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României.

LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Caravana ŠKODA la ERA Shopping Park

Noi provocări pentru Patricia Pop, prima femeie care traversează România cu tractorul

Scriu în culori – „Fă o copertă nouă cărții preferate!”

Expoziția „Chipuri și cămeși”

Scrie un comentariu: