Lou Gramm

Sarbatoritul de astazi la Power Play poate fi inclus in categoria “Monstri sacri ai muzicii rock”. Asta deoarece azi ii spunem “La multi ani” lui Lou Gramm, mult timp piesa importanta in grupul Foreigner. Numele sau real este Louis Grammatico si s-a nascut pe 2 Mai, 1950 in Rochester, New York.

Lou Gramm - Foreigner

A inceput sa cante la chitara in liceu si tot arunci si-a descoperit si calitatile de compozitor, primele sale piese fiind incluse in discul de debut al trupei Black Sheep, “Stick Around” (1973). Incurajati de succes si sprijiniti puternic de casa de discuri Chrysalis Records, Black Sheep au inregistrat doua albume in 1974 si respectiv 1975, fara succes prea mare insa. Totusi trupa ar fi continuat daca in turneul de promovare pe care-l sustineau impreuna cu cei de la Kiss, camionul lor cu scule nu s-ar fi lovit de autocarul in care era trupa, provocand un accident in care nu a fost nimeni ranit, insa in care Black Sheep au ramas fara suport tehnic. Dezamagit de ghinionul grupului, Lou Gramm isi incearca norocul sunandu-l pe Mick Jones de la Trigger si acesta raspunde afirmativ, chemandu-l la auditii.

Cu Lou in grup, si cu numele schimbat in Foreigner, Mick avea toate sansele sa reuseasca, iar banii investiti in primul album self-titled au fost recuperati cu varf si indesat. Urmatorul disc, “Double Vision” din 1978 le-a adus o multime de contracte pentru concerte. Au urmat “Head Games” in 1979 si “Four” in 1981, amandoua devenite albume de aur. Cu mii de fani in lumea intreaga si piese de top excelente, Foreigner nu au lasat niciun lucru la voia intamplarii, incercand sa se mentina pe aceeasi linie (un hard-pop ingrijit, cu partituri vocale si linii de chitara armonioase), insa piata nu mai era aceeasi. Asa ca in 1987, dupa ce discul “Inside Information” a fost gata, Lou Gramm a parasit trupa Foreigner in favoarea unei cariere solo. Primul disc “Ready Or Not” a fost si primul succes, nu mai putin de 2 single-uri intrand in clasamentele americane: “Midnight Blue” si “Lost In The Shadows”. Desi s-a intors in trupa in 1992 pentru a inregistra trei piese noi pentru compilatia “The Very Best of … and Beyond”, Lou n-a mai putut fi acelasi compozitor de exceptie in principal din cauza faptului ca lucra sub stresul creat de casa de discuri care voia compozitii noi si bune intr-un timp foarte scurt.

Cele doua albume scoase de Arista Records in 1992 si respectiv in 1994 n-au mai impresionat pe nimeni, chiar daca al doilea disc era de fapt o colectie de piese clasice, improspatate cu doua compozitii noi. Lou Gramm s-a retras din trupa in 2003 si desi oficial Foreigner inca exista, in catalogul lor nu au mai aparut decat doua discuri cu piese rare si trei discuri “Greatest Hits”.

In paralel, vocalistul sarbatorit astazi si-a impartit timpul intre munca sa la propria trupa The Lou Gramm Band cu care a si scos un album self-titled in 2009, si lucrul pentru noile compozitii ale bunului sau prieten Don Mancuso. Astazi ne aducem aminte de perioada de aur Foreigner si ascultam la Power Play “Cold As Ice” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: