Liturghie de multumire la incheierea pontificatului

In ultima zi de pontificat a papei Benedict al XVI-lea, joi, 28 februarie (ora 18.00), in catedrala romano-catolica din Iaşi, Preasfintitul Petru Gherghel va prezida o Liturghie de multumire pentru darurile pe care Dumnezeu le-a revarsat in Biserica in cei opt ani de pontificat ai Sfantului Parinte.

Benedict al XVI-lea

La ora 20:00 (ora Italiei), 28 februarie, papa Benedict al XVI-lea inceteaza de a fi suveran pontif. La ora 17,30 va pleca la Castelgandolfo şi apoi, cand se va termina de renovat manastirea din cetatea Vaticanului, se va retrage aici pentru rugaciune şi meditatie AP FOTO/ Andrew Medichini

La ora 20:00 (ora Italiei), 28 februarie, papa Benedict al XVI-lea inceteaza de a fi suveran pontif. La ora 17,30 va pleca la Castelgandolfo şi apoi, cand se va termina de renovat manastirea din cetatea Vaticanului, se va retrage aici pentru rugaciune şi meditatie. “Şi in viitor vreau sa slujesc sfanta Biserica a lui Dumnezeu din toata inima, printr-o viata dedicata rugaciunii“, a spus papa.

La Liturghia din catedrala din Iaşi Preasfintitul Petru Gherghel va aminti momente importante ale pontificatului lui Benedict al XVI-lea. In cei aproape opt ani de pontificat, Benedict al XVI-lea a facut 24 calatorii apostolice in afara Italiei (21 de tari l-au avut ca oaspete) şi 30 de vizite apostolice in Italia. Tutelarea vietii, apararea familiei, libertatea educativa sunt teme care – impreuna cu pacea, apararea celor ultimi, libertatea religioasa – strabat predicile, discursurile şi documentele sale. A publicat trei enciclice (Deus caritas est, despre iubirea creştina: 25 decembrie 2005; Spe salvi, despre speranta creştina: 2 noiembrie 2007 şi Caritas in veritate: 29 iunie 2009, despre dezvoltarea integrala), precum şi texte personale, intre care cartea-interviu Lumina lumii şi trilogia despre Isus din Nazaret (2007-2012).

Benedict al XVI-lea a avut o deschidere speciala fata de mijloacele de comunicare. A acordat interviuri la diferite posturi de radio, a vorbit in direct la Radio Vatican, a trimis sms-uri tinerilor de la Zilele Mondiale ale Tineretului, a raspuns la intrebari in direct la televiziune. A incurajat mediile catolice, in general, sa duca evanghelia pe Internet. In decembrie 2012, papa a intrat pe Twitter, unde contul sau in 9 limbi – de la latina la engleza – aduna peste 2,5 milioane de persoane. S-a angajat in munca ecumenica şi in dialogul interreligios. A cerut in repetate randuri liderilor lumii incetarea persecutiilor anticreştine.

Printre cele peste 200 de canonizari şi beatificari aprobate se numara şi cea a ep. Constantin Ignatiu Bogdánffy de la Oradea (30 octombrie 2010). In cele cinci consistorii tinute a creat 85 de cardinali, printre care şi PS Lucian Mureşan din Romania. Papa a facut tot ce a putut pentru a pune capat conflictelor din diferitele zone: prin rugaciune, prin initiative diplomatice, prin trimiterea de ajutoare materiale, dar şi prin apeluri la pace, in special pentru Irak, Siria, Tara Sfanta, Congo, Mali. Benedict al XVI-lea a intervenit şi in apararea familiei, fondata pe casatoria dintre un barbat şi o femeie, pentru a nu vorbi de interventiile sale care au pus accentul pe locul central al familiei in viata Bisericii şi a societatii.

Laudat sa fie Isus Cristos! Adresez un salut cordial credincioşilor de limba romana” – au fost cuvintele rostite in limba romana la ultima audienta generala miercuri, 27 februarie. Pastor umil, bland, dar ferm in iubirea fata de Biserica, Benedict al XVI-lea a condus cu adevarat barca lui Petru in ape calme, ca şi in timp de furtuna, spre portul sigur al credintei in Isus Cristos.

In urma retragerii lui Benedict al XVI-lea din pontificat, incepand cu ora 21.00, incepe perioada scaunului vacant (sede vacante), pana la alegerea noului papa. Va fi convocat conclavul cardinalilor. In zilele urmatoare cardinalii care nu au implinit 80 de ani se vor reuni in Capela Sixtina pentru a desemna pe cel de-al 266-lea suveran pontif. In timpul sede vacante credincioşii sunt invitati sa se roage lui Dumnezeu pentru alegerea noului papa.

INFO

www.amdis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: