Lionel Brockman Richie Jr.

Lionel Brockman Richie Jr. este sarbatoritul nostru de astazi la Power Play. S-a nascut pe 20 iunie 1949 in Tuskegee, Alabama, si a inceput sa cante profesionist in facultate atunci cand a intrat in trupa The Commodores ca solist vocal si saxofonist.

Lionel Brockman Richie
Desi mai avusese cateva tentative pana atunci, nu reusise sa-si formeze o trupa in adevaratul sens al cuvantului. Cu The Commodores a fost alta treaba, dovada si succesul de top al albumelor Machine Gun din 1974 si Caught in the Act din 1975. Albumul care i-a consacrat ca o trupa de milioane de dolari a fost intitulat simplu The Commodores. Hit-uri ca “Easy” sau “Brick House” i-au facut celebri pe Lionel Richie si compania, iar vocea sa melancolica a fost una din preferatele publicului atunci cand s-a facut un sondaj de opinie cu privire la interpretul soul preferat de publicul feminin.

Albumele “Natural High” sau “Midnight Magic” au produs alte doua piese number one, “Three Times A Lady” si “Still”, insa la mijlocul anilor 80, The Commodores nu au mai avut acelasi impact la public si de comun acord s-au desfiintat. Lionel si-a editat primul album solo in 1982, insa al doilea disc aparut in 1983 a fost cel care l-a dus in topuri. Can’t Slow Down a devenit disc de platina in Statele Unite si Marea Britanie in numai 3 luni. A fost urmat de un alt disc foarte bine scris, “Dancing on the Ceiling”, in 1986, apoi Lionel Richie a luat o pauza de 6 ani pentru a-si rezolva cateva probleme personale. In aceasta perioada a compus foarte multe piese, asa ca in 1992 cand s-a pus problema pentru un nou disc a fost foarte greu sa aleaga ce va include pe noul LP. Nehotarat, Lionel Richie a preferat sa lanseze o compilatie cu cele mai mari succese ale sale, intitulata “Back To Front”, si de-abia in 1996 un album nou-nout insa, “Louder Than Words”, nu a mai impresionat pe nimeni.

Concertele sale au fost insa punctul de atractie in toata aceasta perioada, iar cele 4 milioane de bilete vandute in turneul american au demonstrat inca o data, daca mai era nevoie, ca Lionel Richie este posesorul unei voci fantastice si ca si-o foloseste foarte bine in concerte. Din 1996, a scos pe piata la intervale regulate discuri destul de bune care au trecut de pragul discului de aur sau platina, insa nu a mai reusit sa faca senzatie in topuri. A facut in schimb senzatie in 2008 cand l-a sustinut frenetic pe Barack Obama in campania pentru prezidentialele din State, aratand ca detine si valente de politician.

Chiar daca anii trec, Lionel Richie ramane preferatul publicului feminin american si al celui romanesc, de ce nu, iar noi il ascultam astazi la Power Play cu “Say You, Say Me”.

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: