”Lincoln între vieți de George Saunders”, încununat cu Man Booker Prize 2017 / EDITURA HUMANITAS

Editura Humanitas Fiction vă prezintă  romanul ”Lincoln între vieți” de George Saunders, încununat cu Man Booker Prize 2017, considerat de presă și de critica literară americană cel mai bun roman publicat în Statele Unite anul trecut.

Cu un sâmbure de adevăr istoric și sprijinindu-se pe o imaginație luxuriantă, George Saunders construiește o poveste în care fantasticul se îmbină cu veridicul. Lincoln între vieți ne vorbește despre iubire și pierdere, vinovăție și asumare, despre șovăielile omului sub vremi și sub istorie. Un roman tradus în peste 30 de limbi și bestseller al unora dintre cele mai importante publicații americane ca New York Times, Chicago Tribune, Publishers Weekly, USA Today.

Dacă acțiunea din Ulise se petrece într-o singură zi din 1904, cea din Lincoln între vieți se desfășoară într-o singură noapte din 1862. Și într-un singur loc: cimitirul din Georgetown, unde este adus Willie, fiul de 11 ani al președintelui american Abraham Lincoln. America are aproape un an de război civil, cu alaiul lui de drame, nemulțumiri, sacrificii, suferințe și aspirații înecate în sânge.

Dar de fapt sunt mai multe Americi în romanul lui Saunders. Cea a recepțiilor sofisticate de la Casa Albă, care sfidează năprasna războiului, cea a relatărilor din presa și literatura vremii și cea din cimitirul din Georgetown, unde în jurul lui Willie Lincoln se învârt personaje de toate felurile: soldați fanfaroni, prostituate arțagoase, reverenzi sfioși, soți priapici, negri cu statut umil și filfizoni ceremonioși.

Într-o rapsodie polifonică fără egal în literatura de azi, ei spun cu toții povestea unei țări al cărei destin se află la răscruce. Și a unui spațiu plasat între vieți, unde revoltații refuză să-și admită sfârșitul și se cred simpli suferinzi în așteptarea vindecării.

Lincoln între vieți, primul roman al lui George Saunders, este proba de măiestrie a unui virtuoz care poate mânui o sută de sfori într-o armonie absolută.

O sărbătoare luminoasă de generozitate șI umanism.“ (Colson Whitehead)

Hipnotizantă, dantescă, o răscolitoare baladă americană.“ (Publishers Weekly)

George Saunders este unul dintre geniile ficțiunii din secolul XXI.“ (The Guardian)

DESPRE AUTOR

GEORGE SAUNDERS (n. 1958, Amarillo, Texas) a absolvit în 1981 Colorado School of Mines, iar după absolvire a plecat să lucreze în Sumatra. După un an și jumătate s-a întors în Statele Unite unde a fost, rând pe rând, portar, vânzător, muncitor într-un abator. În 1986 a fost admis la masteratul de scriere creativă de la Syracuse University, unde își cunoaște și viitoarea soție, scriitoarea Paula Redick. Între 1989 și 1996 a lucrat ca scriitor tehnic și inginer geofizician, iar din 1996 predă scriere creativă la Syracuse University. Saunders a debutat în 1986 cu o povestire, „A Lack of Order in the Floating Object Room“, publicată în Northwest Review. Primul lui volum de proza scurtă, CivilWarLand in Bad Decline: Stories and a Novella (1996), a fost urmat de o carte pentru copii, The Very Persistent Gappers of Frip (2000), apoi de Pastoralia: Stories and a Novella (2000; în curs de apariție la Humanitas Fiction), The Brief and Frightening Reign of Phil (2005), A Bee Stung Me so I Killed All the Fish (2006), In Persuasion Nation (2006), de un volum de eseuri, The Braindead Megaphone (2007) și de Tenth of December: Stories (2013;). Primul lui roman, Lincoln între vieți (Lincoln in the Bardo, 2017; Humanitas Fiction 2018) a câștigat Man Booker Prize în 2017, iar pentru pentru proza sa scurtă a primit numeroase premii: de patru ori National Magazine Award for Fiction, PEN / Malamud Award for Excellence in the Short Story, World Fantasy Award for Best Short Story, Folio Prize, The Story Prize. George Saunders publică în mod regulat în The New Yorker, Harper’s Magazine, Esquire, GQ și The New York Times Magazine.

INFO

Editura Humanitas

www.humanitas.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: