Limitless! Cat de departe esti dispus sa mergi pentru o mai buna versiune a ta?

Fiecare dintre noi si-ar dori sa invete lucrurile foarte repede, sa poata sa se descurce in orice situatie, sa fie capabil sa activeze in orice domeniu si astfel sa aiba o viata mai buna. Daca unei persoane i s-ar oferi sansa sa faca acest lucru, oare cum ar decurge lucrurile? Care ar fi deciziile cele mai bune? Unde s-ar opri?

Raspunsul ne este oferit de una dintre productiile 2011, Limitless. Acest film este un thriller de actiune care ne prezinta o perioada din viata unui astfel de “norocos”. Daca la inceputul fimului, Bradley Cooper, protagonistul, ne este prezentat ca un scriitor in pana de inspiratie, dupa ce isi intalneste fostul cumnat care ii da o pastila neexistenta inca pe piata, viata lui ia o turnura incredibila. Aceasta pastila ii ofera ocazia de a folosi creierul la intreaga sa capacitate, in locul a 20% in mod normal. Din acel moment putem observa ceea ce ar fi dispusa o persoana sa faca pentru o viata mai buna, pentru a fi o persoana de succes.

Eddie Morra (Bradley Cooper) reuseste sa scrie un numar considerabil de pagini pentru cartea sa si decide ca are nevoie de mai multe pastile. Chiar daca il gaseste mort pe cel care ii daduse pastila si deduce ca aceasta pastila este cauza pentru care a fost ucis, nu se oprste. Gaseste o doza considerabila de pastile in casa acestui dealer, doza care ii va fi suficienta pentru o perioada lunga de timp.

Datorita inteligentei capatate odata cu ingerarea pastilei, protagonistul intra in randul celor de pe Wall Street si uimeste pe toata lumea cu predictiile sale bazate nu pe statistici, ci pe presupuneri si prin faptul ca a reusit sa castige 2 milioane de dolari in doua zile. Odata intrat in aceasta lume, descopera ca nu este singurul care ia aceasta pastila si ca unii dintre cei mai puternici oameni de afaceri o utilizeaza.

Nu dupa mult timp incepe sa aiba pierderi de memorie, este urmarit pentru a fi ucis, imprumuta bani pentru a investi la bursa, iar mai apoi ajunge sa fie nevoit sa-i furnizeze pastile celui de la care a imprumutat bani, pentru ca, spre sfarsitul filmului sa ajunga sa il ucida pentru a-si apara viata.

Finalul este unul deschis. Nu putem sti cu certitudine daca  Eddie Morra a renuntat sau nu la a lua acele pastile, deoarece inteligenta lui iesita din comun nu este in concordanta cu afirmatia sa ca ar fi incetat sa mai ia pastilele.

Filmul ruleaza la Cinema City, Iulius Mall Iasi.

 

Autor: Laura Georgiana Sirbu (UAIC, Facultatea de Filosofie – Comunicare si Relatii Publice)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: