Liceul Internat „Costache Negruzzi” / Prin Trecut Spre Viitor

Liceul Negruzzi

Cladirea a fost ridicata la initiativa lui Spiru Haret, inspector general al scolilor, cu sprijinul lui Take Ionescu, Ministrul Cultelor si Instructiunii Publice. Terenul a fost cumparat de stat in 1892, constructia realizandu-se intre anii 1893-1895.

Liceul si-a deschis portile la 3 Octombrie 1895. In anii 1921 si 1972, s-au efecuat noi lucrari de extindere. In anii celei de-a doua conflagratii mondiale, liceul si-a continuat activitatea pana in primavara lui 1944, cand este evacuat la Balint-Severin.

Bombardamentele si operatiunile militare din August acelasi an au dus la deteriorarea grava a edificiului. Reintoarcerea negruzzistilor in propriul local s-a produs in anul scolar 1946-1947, cu prilejul aniversarii celor 75 de ani de la intemeiere.

In 1948 liceul isi pierde titulatura, devenind „Liceul de baieti nr. 2”, iar din 1952, „Scoala de 10 ani nr. 2 baieti Iasi”. Intre anii 1954-1956 se numea „Scoala medie nr. 2 baieti”. Incepand cu anul 1950, cladirea va fi sediul „Scolii medii muncitoresti”, devenind apoi „Facultatea muncitoreasca de 2 ani”. Din anul 1956, isi redobandeste numele de „Costache Negruzzi”.

Dintre cei care au absolvit acest prestigios liceu ii amintim pe scriitorii Eugen Lovinescu, Demostene Botez, Victor I. Popa, Mihai Ralea, Ionel Teodoreanu si actorul Radu Beligan. Calistrat Hogas a fost profesor si director al acestei scoli.

Adresa: Str. Toma Cozma, nr. 4

Proiectul ”Prin Trecut Spre Viitor”

Proiectul realizat de o echipa de elevi de la scoala Gh. I Bratianu si-a  propus identificarea a 12 cladiri cu valoare istorica si culturala din Iasi, prezentarea lor si promovarea acestora catre public.

Sponsor: Petrom OMV

Parteneri: Scoala “Gh. I. Bratianu”, Club Rotary Curtea Domneasca, Institutul A.D.Xenopol, Ateneul Tatarasi, Biblioteca Gh. Asachi, Radio Iasi, Ziarul de Iasi, IasiFun.

Scoala “Gh. I. Bratianu”, Iasi
Echipa: Bratienii (30) elevi
Prof. Coord.: Daniela Murgescu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “Liceul Internat „Costache Negruzzi” / Prin Trecut Spre Viitor”

  1. Scriba Nadina says:

    Bunicul meu Nicolae Negru a fost profesor de fizico- chimice la lliceul internat Iasi

Scrie un comentariu: