Liberi, un documentar marca KineDok la MERU

Marți, 9 mai, începând cu ora 19:00, în incinta cafenelei Meru, ieșenii sunt invitați la următoarea proiecție din cadrul celei de-a treia ediții a programului KineDok powered by One World Romania la Iași. Filmul care va fi proiectat se numește „Liberi” (2015, Tomislav Žaja), care a rulat în peste 25 de festivaluri din întrega lume, primind numeroase premii.

Filmul vine din Croația, va fi subtitrat în limba română și va dura 73 de minute. Intrarea este liberă!

„Liberi” urmărește timp de doi ani calea spre libertate a unui grup de persoane cu dizabilități mentale din Croația care sunt suferă de dizabilități intelectuale. Singurele lucruri pe care Ivan, Enes, Tina, Kruno, Mirko, Tomo, Silvia și Andjelko le au în comun sunt că toți sunt marginalizați de societate și visează la libertate: îi cunoaștem în faza în care sunt instituționalizați și observăm cum este să fii izolat, privat de intimidate și de drepturile de a lua decizii privitoare la propria viață. Într-o zi aceștia află că vor fi eliberați. După decenii petrecute în instituții, un nou început îi așteaptă: Ivan și-a dorit dintotdeauna să devină ofițer de poliție, Enes își cumpără o cameră video și începe să documenteze viața cotidiană. Tina și Kruno vor să se căsătorească, Mirko și Tono visează să devină antrenori de fotbal la clubul lor local preferat, Silvia începe să cânte în corul bisericii, Andjelko încearcă să își găseasca o parteneră și o slujbă. Camera îi urmărește individual, suprinzând perspectiva fiecăruia cu privire la cea mai semnificativă schimbare din viața personală. O ocazie bună, pentru fiecare dintre noi, cei care nu am avut de a face cu aceste instituții, să reflectăm asupra propriilor vieți și asupra libertăților pe care le-am naturalizat în societatea în care trăim.

Tomislav Žaja s-a născut în anul 1967 în Zagreb, Croația, a urmat un masterat în Film Documentar la Academia de Film FAMU în Praga. Cu o carieră de peste 25 de ani, Žaja a scris, regizat și/sau produs  peste 50 de documentare, câteva scurtmetraje și filme experimentale, două adaptări TV pentru teatru și trei filme de ficțiune. A câștigat numeroase premii, incluzând „Best Feature Documentary” la Hong Kong Arthouse Film Festival și „Best Feature Film” la El Ojo Cojo International Film Festival în Spania.
În 2015, Asociația One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. One World Romania continuă programul pentru al treilea an consecutiv în mai multe locații alternative, vechi și noi. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare incitante vor fi proiectate în peste 25 de spații neconvenționale din fiecare țară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. O parte importantă din misiunea KineDok este de a merge în orașele mici și de a folosi spiritul local al barurilor, al galeriilor și al altor locuri populare. Aceste locații oferă o alternativă  pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori și experți, devine o experiență.

PROGRAM

Meru Iași și Clubul Creatorilor vă invită să vizionați în fiecare lună, câte un film documentar, după următorul program:

  • Liberi                                               09.05.2017
  • FC Roma                                           08.06.2017
  • Ceață peste râu                               20.06.2017
  • Plimbare sub clar de lună cu bunicul               04.07.2017
  • Turism!                                           25.07.2017
  • Expirat                                                       08.08.2017
  • Cambridge                                                   22.08.2017
  • Cinema, mon amour                               05.09.2017
  • Regina Tăcerii                                           03.10.2017
  • Doar o răsuflare                                       14.11.2017

ORGANIZATOR LOCAL: Clubul Creatorilor Iași. ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania. ONLINE:  oneworld.ro | kinedok.net  . PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 8 (Bulgaria). CU SPRIJINUL: Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

INFO

Meru Iasi

Bd. Carol I,nr. 3, Casa cu pasaj, Et. 1

E-mail: meru.contact@gmail.com

www.facebook.com/MeruIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: