“Let’s Do It Romania!” Iasi carteaza pe 21 si 28 aprilie

Sambata, 21 aprilie 2012 a fost stabilita prima actiune de cartare pentru Judetul Iasi, etapa premergatoare curateniei care se va face in toata tara  pe 12 mai in cadrul campaniei Let’s Do It Romania! 2012.

Echipa Let’s Do It Romania! Iasi, cu sprijinul Primariei Municipiului Iasi si sponsorizata de Toyota Iasi, ii asteapta pe toti cei care vor sa contribuie la actiune pentru a face din curatenia de pe 12 mai un obiectiv mai usor de atins, cu masini, biciclete, GPS-uri in fata Casei de Cultura a Studentilor la ora 10. Pentru inceput, zonele propuse pentru cartare sunt Codrii Pascanilor, Bucium, Padurea Sorogari, Ciric (padurea plus lacurile), Padurile Caprita, Balan, Vladiceni, Padurile Cetatuia si Visanilor, Lacul Ezareni si Padurea lui Costin, Grajduri, Pietrarie, Aroneanu, Chirita, Breazu, Dancu. Pentru largirea ariei de desfasurare a actiunii de cartare, toti cei care vor sa contribuie la realizarea “Hartii Deseurilor” pot incarca, insa, in continuare, mormane de gunoi identificate in afara orasului pe site-ul  www.letsdoitromania.ro la sectiunea Incarca un morman nou.

Cartarea  reprezinta procesul de identificare a mormanelor de deseuri din arealele naturale si transmiterea unor informatii (coordonate geografice, componenta si cantitati) in baza de date a proiectului, in vederea crearii „ Hartii Digitale a Deseurilor” din Romania.

Mormanele de deseuri reprezinta locuri sau arii restranse din paduri, de pe campuri, de langa albiile raurilor, de pe marginile drumurilor, din popasurile turistice, in general din natura, unde se gasesc cele mai multe deseuri aruncate ilegal de diversi cetateni. Criteriul pentru ca un morman sa fie luat in considerare  (cantitatea minima) este ca deseurile sa umple minim 2 saci de rafie sau 10 galeti; ca suprafata, mormanul ar trebui sa aiba peste 1 metru patrat.

Procesul de cartare are o importanta capitala intrucat constituie  baza efortului logistic necesar pentru curatarea ulterioara a respectivelor zone: folosind informatiile colectate vom putea localiza mormanele si estima cantitatea de deseuri, proportia de deseuri reciclabile sau valorificabile energetic, numarul de voluntari necesari pentru a curata respectivele puncte, cantitatea de materiale necesare (saci, manusi etc.), schema de directionare si capacitatile de transport necesare pentru a transporta gunoaiele la destinatia finala

Obiectivul efortului de cartare il constituie identificarea tuturor mormanelor de deseuri din tara si crearea unui ” Registrul National al Deseurilor din Romania“, ceea ce va permite vizualizarea adevaratei dimensiuni a problemei ecologice cu care ne confruntam cu totii, precum si luarea unor masuri in consecinta.

In functie de rezultatele actiunii de pe 21 aprilie, voluntarii vor fi chemati si pe 28 aprilie pentru inca o deplasare pe teren in vederea identificarii unor mormane noi de gunoi.

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie:

Scrie un comentariu: