Leo Sayer

Leo Sayer este sarbatoritul de astazi la Power Play. Gerard Hugh Sayer s-a nascut pe 21 mai 1948 in Sussex, Anglia. Pasiunea pentru muzica si-a descoperit-o la 9 ani atunci cand incepe sa studieze in paralel pianul si chitara clasica si a inceput sa cante in 1968 cu Terraplane Blues Band.

Deoarece nu era multumit de colaborarea cu restul colegilor, a cautat alti colaboratori cu care sa impartaseasca aceeasi viziune asupra muzicii. L-a gasit pe bateristul Dave Courtney, cu care a format trupa “Patches” in 1971. Prietenul lui Dave era Adam Faith, care i-a ajutat pe cei doi sa inregistreze niste compozitii in studioul lui Roger Daltrey de la The Who. Acesta din urma a ramas impresionat de vocea si compozitiile lui Leo Sayer si cu acordul acestuia a folosit compozitia “Giving It All Away” pentru a se lansa ca artist solo.

Insa Leo Sayer nu s-a multumit doar cu postura de compozitor si a inceput sa scrie piese pentru materialul sau solo. “Silver Bird” a aparut in 1973 si a ajuns pana pe locul al doilea in Marea Britanie. Piesa “The Show Must Go On” a fost single-ul de promovare si toata lumea a fost de acord ca Leo Sayer este un mare talent. Anul urmator, cu doua single-uri intrate in topul britanic, albumul “Just a Boy” a reusit sa penetreze si piata americana. In 1975 scoate pe piata ultimul album la care a mai colaborat cu Dave Cortney, “Another Year”. Partenerul pentru viitorul album de studio “Endless Flight”, aparut in 1976 a fost un membru Supertramp, Frank Furrell. De altfel, el este co-autor la cele mai mari succese de pe acest disc, piesele number one “You Make Me Feel Like Dancing” si “When I Need You”. In 1977 si 1978 a avut un succes moderat cu albumele “Thunder In My Heart”, “Here” si “Leo Sayer”. A revenit in anii 80 cu “World Radio” si “Living In A Fantasy”, de pe care piesa “More Than I Can Say” a ajuns pana pe pozitia a doua in Marea Britanie.

Dupa 1983, Leo Sayer a incercat in zadar sa mai intre in topuri, stilul sau soft-rock nefiind agreat prea mult de publicul britanic, entuziasmat de disco, punk sau new-wave. De-abia in 1998, dupa 3 albume si doua best-of-uri s-a mai auzit de artistul britanic, atunci cand remixul celor de la “The Groove Generation” a dus din nou in topuri piesa “You Make Me Feel Like Dancing” intr-o varianta moderna. Un alt succes pentru un remix a ajuns pe locul 1 in Marea Britanie – Meck feat. Leo Sayer – “Thunder In My Heart Again” din februarie 2006.

Astazi il ascultam pe Leo Sayer la Power Play cu o piesa din 1980: “More Than I Can Say” !

http://www.youtube.com/watch?v=j2iVzVun8Ow

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: