Lenny Kravitz

Un muzician cu multa charisma avem astazi de sarbatorit la Power Play. E vorba despre Lenny Kravitz. Leonard Albert Kravitz s-a nascut pe 26 mai 1964 in New York, intr-o familie implicata 100 % in lumea serialelor TV (mama actrita, tatal producator).

Un apropiat al baietilor de la U2, artistul i-a insotit in ultimii ani in mai toate turneele de promovare, iar in 2012 a aparut pe marele ecran in mult mediatizata pelicula The Hunger Games.

A fost tentat inca din timpul scolii primare sa apara in cateve roluri si cu sprijinul parintilor a reusit sa fie distribuit in cateva filmulete pentru copii. Deoarece tatal sau era prieten cu mai toti gigantii jazz-ului, Duke Ellington, Count Basie, Ella Fitzgerald sau Miles Davis, Lenny a ascultat inca de mic muzica de calitate, iar vocea si-a exersat-o cantand in California Boys Choir. Mare fan al lui Prince, Lenny a invatat multe din miscarile acestuia pe scena si a incercat sa semneze un contract cu o casa de discuri, insa nimeni n-a ascultat compozitiile sale adunate sub pseudonimul Romeo Blue pe o caseta demo.

In 1987 s-a mutat inapoi la New York, dupa ce toata copilaria si adolescenta si-a petrecut-o la Los Angeles. Primul sau job a fost intr-un studio de inregistrari unde, datorita faptului ca stia sa cante la chitara, a mai tras cateva fragmente din piese pentru artisti cunoscuti, apoi a reusit sa semneze un contract cu Virgin Records pentru albumul de debut. Jimi Hendrix, The Beatles, Led Zeppelin, Stevie Wonder, Curtis Mayfield si Bob Marley sunt cei pe care Lenny i-a numit ca influente muzicale. In 1989, albumul “Let Love Rule” a avut un succes moderat, ocupand doar locul 61 in topul Billboard. Doi ani mai tarziu albumul “Mama Said” avea sa se claseze mult mai sus cu unul dintre single-uri chiar in top 10. Cu piese pe care puteau fi auziti Slash de la Guns’NRoses sau Sean Lennon albumul a primit note bune in revistele de muzica.

Insa succesul avea sa vina de-abia in 1993, odata cu lansarea albumului “Are You Gonna Go My Way”. Piesa titlu, promovata pana la exasperare de MTV, i-a adus lui Lenny si un premiu Brit Awards si unul la MTV Video Music Award la categoria Best Male Video. In 1994, turneul artistului a cuprins si Japonia si Australia, tari unde discul a ajuns pana pe prima pozitie in top. Incercand sa continue pe linia trasata de discul din 1993, Lenny n-a reusit sa scoata decat un album modest in 1995, “Circus”. A schimbat repede modul de inregistrare, a introdus sampling si clape din belsug, si in 1998 a revenit cu albumul intitulat simplu “Five”. Noile inregistrari au fost mult mai bine primite de fani, desi erau intr-o cu totul alta directie fata de cea de inceput, iar piesa “Fly Away” a ajuns pe pozitii fruntase in toate tarile din Europa. In 2000, cu un cover dupa piesa celor de la Guess Who, “American Woman”, a castigat un premiu Grammy, iar cantecul a fost inclus atat pe coloana sonora a celei de-a doua parti din filmul “Austin Powers”, cat si pe un Greatest Hits aparut in 2000 pentru care artistul a mai primit un Grammy si care a devenit repede disc de platina.

Noul album, “Lenny”, a aparut in octombrie 2001 si a insemnat consolidarea pozitiei lui Lenny printre compozitorii din Statele Unite. Si daca in 1993 scrisese un cantec pentru Madonna, in 2001, ela colaborat cu Michael Jackson la o piesa care nu a aparut nici pana acum. In 2004 a iesit pe piata discul “Baptism”. Single-urile “Where Are We Runnin’?” sau “California” au demonstrat ca Lenny Kravitz s-a intors mai hotarat ca niciodata sa domine piata rock. In februarie 2008 a aparut albumul “It is Time for a Love Revolution”, de pe care piese ca “I’ll be Waiting”, “Love love love” si “Dancing Till Dawn” au fost bine primite de public, incomparabil fata de cel de-al noualea material discografic si cel mai nou din discografia lui Lenny Kravitz, “Black and White America”, din 2011, de pe care au fost promovate “Come on Get it”, “Stand” si “Rock Star City Life”.

Ii spunem “La multi ani” si-l ascultam astazi la Power Play pe Lenny Kravitz cu piesa “Fly Away” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: