Lecturi incrucisate: Seara “Portret si biografie romanesca”

Miercuri, 23 februarie, 18.00, Mediateca “Charlotte Sibi”, CCF Iasi (bd. Carol I nr. 26) – Seara “Portret si biografie romanesca”: Gwenaelle AUBRY, Personne

Invitati: Caroline BOUDIER (lector de franceza la Universitatea “Al.I. Cuza”), Octavian JIGHIRGIU (actor, teatrul National “Vasile Alecsandri” din Iasi)

Cea de-a doua seara a “Lecturilor incrucisate” 2011 va fi consacrata romanului Personne, un amestec de fictiune si autobiografie, al filosoafei si romancierei Gwenaelle AUBRY, specialista in filosofie antica * Personne, roman aparut la Editura Mercure de France, a primit Pemiului Femina in 2009 * La 39 de ani, Gwenaelle AUBRY nu se afla la primul sau roman. Este, de asemenea, autoarea cartilor ”Le diable detacheur” (1999), ”L’isolee” (2002), ”L’isolement” (2003) si ”Notre vie s’use en transfiguration” (2007).

In romanul Personne, autoarea creioneaza portretul tatalui sau suferind de psihoza. La moartea acestuia, Gwenaelle AUBRY a descoperit in cutii caiete si manuscrise in care tatal sau, stralucit jurist, relata istoria propriei bolii. Plecand de la acest material brut, AUBRY a scris un portret in forma de alfabet, de la A, precum Antonin Artaud, la Z, precum Zelig.

“Povestirea se deschide cu Artaud, internat la Rodez, intelegandu-se lesne ca in aceste pagini va fi vorba despre nebunie. «Sunt un mare poet si asta spune totul», putea scrie Artaud, pe cand in el totul ceda, urla, se sfarama, se dezagrega. Tatal naratoarei romanului Personne – care, numit roman pe coperta, se citeste mai mult ca o povestire – nu avea aceasta certitudine. Textul autobiografic pe care, la moartea sa, l-a lasat mostenire celor doua fiice ale sale, doua sute de pagini intr-o coperta de carton albastru, se intitula Le Mouton noir melancolique. Gwenaëlle Aubry prezinta aici fragmante, inserate in propriul text, intr-o maniera impresionanta, extraordinara, construit in 26 de capitole, ca un abecedar, in care se incearca si o tentativa de portret «in 26 de unghiuri si cu un centru absent» – centru vid, enigmatic, emotionant. (…) Admirabila carte a lui Gwenaëlle Aubry, tesuta din incertitudine, este, in intregul ei, o cercetare intima, o declaratie de dragoste, un omagiu, un mormant. » (Nathalie CROM, Telerama)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: