Lectura publica la Librarium Palas Iasi: Doina Rusti, ”Manuscrisul fanariot”

Manuscrisul_fanariot_turneu

Miercuri, 29 aprilie, la ora 18.00, la Librarium Palas Iasi (Str. Palas, nr. 1 A, parter), Doina Rusti va citi fragmente din cel mai recent roman al sau, Manuscrisul fanariot, aparut de curind in colectia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, disponibil si in editie digitala.

Lectura va fi urmata de un dialog cu redactorii revistei Alecart. Participa, alaturi de autoare: Emanuela Ilie, Livia Iacob. Moderatoare: Nicoleta Munteanu

DESPRE CARTE

Are 17 ani si nu-si doreste decit libertatea de a face ce vrea cu viata lui. Asa ca, intr-o zi de aprilie a anului 1790, paraseste Salonicul, orasul natal, ca sa ajunga in cel mai bun loc din lume: B u c u r e s t i. Iar aici cunoaste iubirea, hainele de lux, bucataria brincoveneascasi, mai ales, fetele nestiute ale libertatii, intr-o lume compusa din boieri veliti, robi si negustori de sclavi. Povestea lui a ajuns pina la noi, consemnata pe o fila, care poarta inca parfumul Epocii Fanariote.

Manuscrisul fanariot este o carte fastuoasa, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem inchinat Bucurestiului fanariot, o urbe, sau mai bine-zis o incropeala urbana, care se leagana zi si noapte in ritmul molesitor al manelelor, cufundata in fumul ciubucelor, in superstitii, zvonuri si magice arome orientale, si care se lasa asaltata in rastimpuri de frenezii endemice si fara obiect, de tristeti grele si melancolii fara nume. Daca ar fi atit si tot ar fi de-ajuns. Dar povestea despre o iubire imposibila si care sfarima cutumele, pe care ne-o spune, sprijinita pe documente si cu talentu-i binecunoscut, Doina Rusti, ridica perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relatii private nemiloase, comportamente surprinzatoare si habitudini stranii care il arunca in perplexitate chiar si pe criticul cu bune cunostinte istorice.” (Eugen Negrici)

DESPRE AUTOR

Doina Rusti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusa in 9 limbi, invitata la numeroase tirguri si evenimente internaţionale, s-a impus in special prin romanele cu tematica diversa si construcţie solida, cele mai multe aparute la Polirom. Dintre acestea amintim Zogru (2006, 2013), reeditat in colecţia Top 10+, Fantoma din moara (2008), roman amplu despre comunismul romanesc, distins cu Premiul pentru Proza al USR, si Lizoanca la 11 ani (2009), recompensat cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane. Doina Rusti traieste in Bucuresti, este profesor universitar si scenarist.

In perioada 22 aprilie-7 mai 2015, Doina Rusti va sustine o serie de lecturi publice din noul sau roman. Autoarea isi va intilni cititorii din Sibiu, Brasov, Piatra Neamt, Iasi, Cluj, Oradea si Timisoara. Aici, programul complet de evenimente.

INFO

Librarium Palas Iasi

Str. Palas, nr. 1 A, parter

Web: www.librariumgrup.ro

FB: www.facebook.com/librarium.palas

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: