Lansarea volumului ”Pirati si corabii”, de Adrian G. Romila

Afis_Pirati_si_corabii_Adri

Joi, 19 martie, de la ora 18.00, in Sala „Benjamin Fondane” din cadrul Institutului Francez din Iasi (B-dul Carol I, nr. 26), va avea loc lansarea volumului de eseuri Pirati si corabii. Incursiune intr-un posibil imaginar al marii, semnat de Adrian G. Romila si aparut recent la Editura Cartea Romaneasca.
 
Vor lua cuvintul, alaturi de autor: Antonio Patras si Bogdan Cretu.

Figura piratului, consacrata de literatura de aventuri pe mare, de filmele de gen sau de benzile desenate, este doar un surogat fictional, un concentrat simbolic-narativ menit sa satisfaca orizonturi ale unui subconstient modern, civilizat, legal si moral. Desi povestile despre pirati si piraterie au fost trecute, adesea, in categoria optiunilor estetice ale copilariei, adevarul pe care s-au ridicat aceste veritabile retele imaginare este unul istoric si poate fi identificat, macar in parte. Pirati si corabii analizeaza cimpul larg de desfasurare al acestui adevar, decupat pe intervalul secolelor XVI-XIX, in spatiul geocultural anglo-saxon postcolumbian. Inevitabil, exista si o aplicatie in arealul romanesc al fenomenului. Si, chiar daca piratii, pirateria si epicul marin reprezinta, astazi, arii imaginare ce au ramas in zona kitsch-ului cultural, putem lua din analitica paradigmei culturale moderne o perspectiva prin care sa le salvam, macar partial, de la o astfel de intelegere.

Intilnirea dintre un marinar si un scriitor in una si aceeasi persoana este intotdeauna spectaculoasa. In aceasta carte fascinanta despre piraterie ca fenomen istoric si cultural, Adrian G. Romila este si una, si alta. Cartea reuneste precizia si aproape minutiozitatea fostului cadet in ce priveste limbajul tehnic al navigatorilor pe vase cu pinze si acribia istoricului literar care stie sa navigheze pe marea literaturii, sa-i exploreze ascunsele golfuri, sa se strecoare catre insulele izolate ale unor neindeajuns explorate arhipelaguri. In jurul figurii legendare a piratului, corsar sau bucanier, Adrian Romila configureaza contextul istoric al pirateriei ca profesie, aventura si liminala si exotica forma de libertate. Insa autorul face ca aceasta istorie sa gliseze controlat catre o explorare a imaginarului maritim pentru care literatura si filmul constituie remarcabile portulane. Chiar daca in absenta unei traditii seculare a aventurii pe mare, aventura in care Romania intra in zorii modernitatii, Mare Nostrum ofera citiva pirati literari si o capodopera, Toate pinzele sus!, romanul lui Radu Tudoran, pe care autorul nu ezita sa-l situeze alaturi de marile carti despre mare.” (Angelo Mitchievici)

Adrian G. Romila s-a nascut la 29 septembrie 1974, la Piatra Neamt. Este absolvent al Facultatii de Litere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, unde si-a sustinut doctoratul in folclor si antropologie culturala. A debutat in 1996 in revista Cenaclului OuTopos si in presa studenteasca ieseana. A publicat frecvent cronici literare, eseuri si povestiri in Romania literara, Convorbiri literare, Viata Romaneasca, Luceafarul de dimineata, Tomis, Verso, Cuvintul, Idei in Dialog, Hyperion, pe blogurile „LaPunkt” si „Literatura de azi”. A debutat cu volumul Imaginea Raiului in cultura populara. Eseu de antropologie (Editura Timpul, Iasi, 2009; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Iasi). Au urmat: De-a dragostea si drumul. Statii de lectura (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2010, eseuri de critica literara), In drum spre sud. Roman de aventura (Editura Brumar, Timisoara, 2012; nominalizat la Premiul Ziarului de Iasi; Premiul pentru proza, ex aequo, al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Iasi; selectat, cu un fragment tradus in engleza, in Anthology of Contemporary Prose from Iasi, editata sub egida FILIT, 2013) si Radio in zapada (Editura Tracus Arte, Bucuresti, 2014, proza).

INFO

Editura Cartea Romaneasca

www.cartearomaneasca.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: