Lansarea volumului “Cinematograful gol” de Daniel Cristea-Enache la Iasi

 

Marti, 6 decembrie, de la ora 12.00, la Libraria Orest Tafrali din Iasi (corp A, Universitatea “Al. I. Cuza”), va avea loc lansarea volumului Cinematograful gol de Daniel Cristea-Enache, recent aparut in colectia “Ego-grafii” a editurii Polirom. Evenimentul va avea loc in cadrul unei intilniri cu studentii Facultatii de Litere. Participa la discutie, alaturi de autor: Emil Brumaru, Antonio Patras, Bogdan Cretu. Moderator: George Onofrei, redactor-sef al revistei Suplimentul de cultura.

Prefatata de Radu Cosasu, Cinematograful gol este o carte uneori ironica, alteori nostalgica, adesea de un umor savuros, in care autorul aduna amintiri dragi, impresii de calatorie, dar si portrete ale unor sportivi celebri sau povesti “din Epoca de Aur”.

RADU COSASU: “Nu stiu cit de simpatic ii voi fi autorului daca voi scrie: nici critic, nici ziarist, el face reportaj. Pe multi literati inca ii jeneaza cuvintul, genul. Pe mine – nu.
Autorul face reportaj intr-un jurnal mai mult sau mai putin intim. El este reporterul convingerilor sale politice si apolitice, cu copilaria lui, cu tot…
El face reportaj intim.
Poate ca e un gen nou, poate ca nu – oricum, pentru ca nici eu nu tin mortis sa iradiez simpatie, nu voi da pe fata momentele in care, la lectura, puteam sa fiu prins in flagrant delict de entuziasm…”

Daniel Cristea-Enache va mai participa miercuri, 7 decembrie, de la ora 16.00, la Colegiul National din Iasi, la o intilnire cu elevii, in cadrul careia volumul Cinematograful gol va fi prezentat de Emil Brumaru, Emil Munteanu si Astrid Bagireanu. La intilnire vor participa si elevi ai Colegiului National de Arta “Octav Bancila”.

Joi, 8 decembrie, de la ora 17.00, in Amfiteatrul “Petru P. Andrei”, Universitatea Petre Andrei, Iasi, alaturi de artistii Ion Barbu si Dragos Patrascu si de criticul literar Antonio Patras, Daniel Cristea-Enache va conferentia, in cadrul proiectului “2X2=?”, pe tema “Cobai in anii ’80”.

Daniel Cristea-Enache (n. 19 februarie 1974) este absolvent al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti si doctor in filologie al aceleiasi universitati. In prezent este conferentiar universitar si consilier la Editura Polirom, pentru care coordoneaza colectia “Opere“. Volume publicate: Concert de deschidere (ed. I, 2001; Premiul de Debut al Romaniei literare; Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania; Premiul “Titu Maiorescu” al Academiei Romane; ed. a II-a, 2004), Sertarul Scriitorului Roman. Dialoguri pe hirtie (Polirom, 2005), Bucuresti Far West. Secvente de literatura romana (2005), Un om din Est (2006; Premiul pentru Critica si Istorie Literara al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti), Convorbiri cu Octavian Paler (2007), Timpuri noi. Secvente de literatura romana (Cartea Romaneasca, 2009), Lyrica magna. Eseu despre poezia lui Nichita Stanescu (2010).

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: