Lansarea volumului “Cantemirestii”, de Stefan Lemny

Luni, 29 noiembrie 2010, la ora 18.00, in sala „Iulia Hasdeu”, Biblioteca Centrala Universitara, Iasi, va avea loc lansarea volumului Cantemirestii. Aventura europeana a unei familii princiare din secolul al XVIII-lea de Stefan Lemny (prefata de Emmanuel Le Roy Ladurie), aparut recent in colectia „Historia” a editurii Polirom, traducerea fiind semnata de Magda Jeanrenaud.

Invitati, alaturi de autor:
Acad. Alexandru Zub;
Magda Jeanrenaud, traducatoarea volumului;
Silviu Lupescu, directorul general al editurii Polirom;

Evenimentul este organizat impreuna cu Centrul Cultural Francez din Iasi.

Lansarea de carte va avea loc in cadrul evenimentului „Toamna muzicii vechi”, organizat de Centrul Cultural Francez din Iasi, care mai cuprinde si concertul Jordi Savall si Ansamblul Hesperion XXI de pe 30 noiembrie, ora 19.00, de la Filarmonica de Stat Moldova din Iasi.

Aparuta in 2009 in Franta, cartea istoricului Stefan Lemny urmareste destinul neobisnuit al familiei care a dat culturii europene doua figuri remarcabile: Dimitrie Cantemir si fiul sau Antioh. Domn al Moldovei, apoi consilier secret al lui Petru cel Mare, carturar stralucit si membru al Academiei din Berlin, Dimitrie (1673-1723) a devenit cunoscut in Europa indeosebi datorita lucrarii sale Istoria Imperiului Otoman, multa vreme o referinta in domeniu. Antioh (1709-1744), ambasador al Rusiei in Anglia si Franta, fondator, prin Satirele lui, al poeziei ruse moderne, l-a tradus pe Fontenelle in ruseste si discuta de la egal la egal cu Montesquieu sau Voltaire.

Daca ambitiile dinastice ale Cantemirestilor nu s-au implinit — ei nu s-au mai intors niciodata pe tronul Moldovei dupa infringerea de la Stanilesti, iar neamul li s-a stins —, cei doi ilustri reprezentanti ai familiei i-au inscris in schimb numele in istorie prin opera lor culturala, ce a contribuit la apropierea dintre Rasarit si Apus.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: