Lansarea romanului “Scrisori catre Rita”

 

Ateneul Tatarasi invita publicul sambata, 17 decembrie, ora 18.00, pentru lansarea romanului Scrisori catre Rita, de Stefan Caraman. Va propunem sa-l cunoastem pe Stefan Caraman, sa-l interogam, sa ascultam fragmente din roman in lectura binecunoscutului actor Daniel Busuioc si, de ce nu, sa luam un autograf. Persoanele care doresc sa participe la eveniment pot rezerva locul in sala pe www.ateneutatarasi.ro si pot castiga prin tragere la sorti un volum cu autograf.

Stefan Caraman este unul dintre cei mai originali scriitori ai momentului, dar si unul dintre cei mai premiati dramaturgi romani. In 2004, la Ateneul Tatarasi regizorul Ion Sapdaru a montat cu succes piesa lui Stefan Caraman Morti si vii, spectacol prezentat publicului timp de 2 stagiuni, invitat la Festivalul International de Teatru APOSTROF Praga si la Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara. In 2011 am invitat pe Stefan Caraman la Iasi pentru a prezenta a treia editie a romanului Scrisori catre Rita, roman scris sub pseudonimul Kaos Moon.

Scrisori catre Rita este un roman scris pe blogspot, sub pseudonimul KAOS MOON, zilnic, timp de un an. Scrisori catre Rita vorbeste despre experientele lui Nic Labis – un personaj lipsit de perspective si plictisit de viata. Un roman scris intr-un limbaj extrem de direct si expresiv, simbolic si metaforic, o poveste despre dragoste si despre absenta ei.

”De ce prin intermediul blogului si de ce nu cu numele real ? Blog, pentru ca mi-am dorit sa fac un experiment scriind romanul asistat de chibiti (habar nu ai cate idei, personaje si contexte ies din aparent senilele, pornograficele ori paralelele comentarii). Pentru ca am avut nevoie de disciplina (altfel nu l-as fi scris probabil niciodata). Si de ce KAOS MOON… Pentru ca e muzica unei trupe canadiene (cu acelasi nume) din anii 90, care mi-a placut. Pentru ca daca as fi semnat cu numele real as fi fost luat drept cine si sunt si n-as mai fi fost credibil in demersul meu. La un moment dat se faceau pariuri asupra varstei mele, a locatiei, a statutului meu; la un moment dat am fost amenintat; la un moment dat personajele mele apareau brusc din viata reala («stii? eu sunt doamna Neli, te-ai inspirat din viata mea») – A fost fun… Si nu prea… Finalmente, am vrut sa scriu sub anonimat pentru ca, pana la urma nu persoana mea era importanta ci personajele mele, povestile lor, traumele lor, slabiciunile, limitele si evadarile lor.

Povestea? Pe scurt: Nic Labis, un upgrade al marelui poet (dar fara sa ii replice talentul), un minuscul locuitor la bloc si drumul lui de la finish catre linia de start. Scrisori catre Rita e povestea unei despartiri, care ar durea daca n-ar fi atat de hilara si care ar fi amuzanta daca nu ar durea atat. Nic e omul gratuit, fara obligatii si fara target, e antistarul, e ceea ce-si doreste cel mai mult societatea de azi sa marginalizeze. Nic povesteste; pentru ca daca nu o face, moare. Nic nu deranjeaza pe nimeni desi langa el nu poti sta neutru. Iti vine sa-l bati, sa-l strangi in brate, sa-l speli, sa-l iubesti. Un singur lucru nu reusesti – sa-l ignori. Nic e vulgar pentru ca viata printre sfintii falsi il oprima. Nic face lucruri pe care noi nu avem voie sa le facem, desi … Nic e un mic Isus care ne spala de pacatul ipocriziei.” Stefan Caraman

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: