Lansarea celor doua volume “Politica pronatalista a regimului Ceausescu” la Iasi

 

Joi, 8 decembrie, de la ora 17.00, la Libraria “Orest Tafrali” (Corp A, Universitatea “Al.I. Cuza”) din Iasi, va avea loc lansarea celor doua volume Politica pronatalista a regimului CeausescuO perspectiva comparativa (vol. I) si Institutii si practici (vol. II) – de Luciana M. Jinga, Florin S. Soare, Corina Dobos si Cristina Roman (Polirom, 2010, 2011).

La evenimentul moderat de Adrian Serban, vor lua cuvintul: Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu si Titu Gabriela.

Eveniment organizat de editura Polirom in colaborare cu Centrul de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Primul volum, Politica pronatalista a regimului Ceausescu. O perspectiva comparativa, prezinta politicile pronataliste aplicate in Romania, Bulgaria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Polonia, RDG, Ungaria si Franta in perioada postbelica, urmarind trei aspecte: legislatia privind accesul la avort, promovarea contraceptiei moderne si legislatia sociala de sustinere a natalitatii. Sectiunile dedicate Romaniei analizeaza institutionalizarea si consecintele “pronatalismului ceausist”. Pronatalismul ceausist, marcat in mod definitoriu de limitarea severa a accesului la avort, s-a desfasurat incepind cu 1966 si pina la caderea regimului comunist din Romania.

Cel de-al doilea volum, Politica pronatalista a regimului Ceausescu. Institutii si practici, analizeaza legile impotriva avortului, precum si repercusiunile acestora la nivelul societatii, de la mortalitatea materna si infantila pana la conditiile improprii de ingrijire a copiilor in crese, gradinite sau leagane. Imbinand interpretarea documentelor cu studiul mecanismelor institutionale, autorii subliniaza obtuzitatea regimului care si-a pastrat nealterate proiectele chiar si atunci cand toate semnalele primite indicau falimentul politicii sale demografice.

Luciana M. Jinga (n. 1982) este doctoranda a Universitatii “Al.I. Cuza” Iasi si a Universitatii din Angers, Franta, cercetatoare in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Dintre lucrarile publicate amintim: “Forme de organizare ale «Muncii cu femeile» in cadrul PCR (1944-1954)”, in Structuri de partid si de stat in timpul regimului comunist. Anuarul IICCR, vol. III, Polirom, Iasi, 2008; “Conditia femeii in Romania comunista”, in Stephane Courtois (coord.), Dictionarul comunismului, Polirom, Iasi, 2008.

Florin S. Soare (n. 1984) este doctorand al Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucuresti, cercetator in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. A publicat “Politica natalista in Romania 1966-1989”, in Stephane Courtois (coord.), Dictionarul comunismului, Polirom, Iasi, 2008.

Corina Dobos (Palasan) (n. 1980) este doctoranda in istorie a Universitatii Bucuresti si a University College London, cercetatoare in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. A publicat mai multe studii dintre care amintim: “Organizarea stiintifica a societatii sau stiintele sociale in primii ani ai regimului Ceausescu. Cazul judetului Iasi, 1970-1972”, in Structuri de partid si de stat in timpul regimului comunist. Anuarul IICCR, vol. III, Polirom, Iasi, 2008.

Cristina Roman (n. 1976) este doctorand al Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucuresti, cercetatoare in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. A publicat mai multe studii dintre care amintim: “Campania de lichidare a opozitiei politice in perioada 1945-1947”, in Cosmin Budeanca, Florentin Olteanu (coord.), Forme de represiune in regimurile comuniste, Polirom, Iasi, 2008.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: