Lansarea cartii ”Sebastian si lumea lui”, de Dana Pirvan-Jenaru

Vineri, 14 martie, de la ora 18.00, vă invităm la librăria Avant-Garde (Str. Lăpuşneanu, nr. 16, Iaşi), la o discuţie cu criticul literar Dana Pîrvan-Jenaru despre cartea sa, Sebastian şi lumea lui, apărută recent la Grupul Editorial Art.

Invitaţi, alături de autoare: Valeriu Gherghel, Doris Mironescu şi Bogdan Creţu

O întrebare pe care ne-o punem în chip firesc este aceea despre locul lui Mihail Sebastian în critica românească. În concluzii, Dana Pîrvan-Jenaru nu i-l fixează, ci se mulţumeste să afirme că el reprezintă o voce critică originală, ceea ce autoarea şi dovedise cu prisosintă pe parcursul întregii lucrări. Cartea impune o personalitate certă, deja întrevăzută în publicistica ei de până acum…” (Livius Ciocârlie)

Sebastian şi lumea lui îsi propune să contribuie la cercetarea operei lui Mihail Sebastian prin explorarea bogatei sale activităti de critic literar, numai partial cunoscută până azi, si prin relationarea acesteia cu alte aspecte ale operei si biografiei sale, de la pasiunea pentru Proust si romanul modern despre care scrie pagini revelatorii, până la cultul prieteniei si felul în care acesta îi colorează judecătile critice si se reflectă în literatura sa memorialistică. Pe scurt, autoarea consideră că nici jurnalul lui Sebastian, nici figura mai complexă si mai interesantă care i se conturează în ultimele decenii, nu pot fi discutate fără o explorare integrală si atentă a operei sale care îi oglindeste cel mai fidel si mai nuantat ideile, sentimentele si evolutia, adică a criticii sale.” (Mircea Anghelescu)

Această marcă a interbelicului românesc reprezintă cadoul neasteptat si pretios pe care o carte ca aceea a Danei Pîrvan-Jenaru îl face cititorului de astăzi. Investigatia sa documentară, ireprosabilă, se transformă într-o viziune ce depăseste documentul pentru a se înscrie în orizontul adevărurilor generale.” (Mihai Zamfir)

Vă aşteptăm cu drag…pe Lăpuşneanu nr. 16!

INFO

Libraria Avant-Garde

Str. Lapusneanu 16

www.librariumgrup.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: