Lansarea cărții pentru copii ”Zâna Basmelor”, de Alexa Mihaela

Afis-zana-basmelor-site

Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi, cu sprijinul Consiliului Județean Iași și al Primăriei Municipiului Iași,  organizează o lansare de carte pentru copii în data de 27 februarie 2015, ora 17:00, în Turnul Golia, et.I.

Lansarea nu are loc întâmplător în penultima zi din luna februarie,  pentru că evenimentul se dorește unul dedicat memoriei a 2 scriitori de literatură pentru copii care au trăit, au scris și au rămas pentru eternitate în Iasi: poeta Otilia Cazimir, “poeta sufletelor simple“ născută în luna februarie și a scriitorului Ion Creangă , născut pe 1 Martie , cu atât mai mult cu cât Golia și Ion Creangă au o legătură specială, transmisă peste timp : casa unde a locuit ca diacon la Golia se află în incinta Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea GOLIA.

Cartea pentru copii ce va fi lansată în Turnul Golia  se numește Zâna Basmelor, autoarea Alexa Mihaela este stabilită în Iași de 11 ani, este născută în 1978 în localitatea Frumușica din județul Botoșani, fiind mezina unei familii cu 5 copii, în prezent mama a două fetițe.

Iată că descoperim câteva asemănări semnificative dintre Otilia Cazimir și Mihaela Alexa și anume, amândouă sunt născute în alte județe ale Moldovei, sunt mezinele unor familii cu 5 copii , dar se stabilesc în Iași, orașul care le inspiră, unde creează și scriu.

Pasiunea pentru scris a Mihaelei Alexa a început încă din adolescență, când reușea să-și exprime sentimentele doar prin versuri, ulterior a început să scrie pe rețelele de socializare, atât poezii cât și texte în care își exprima diverse stări, moment în care au apărut și încurajările de a publica. Așa s-a născut prima sa carte, “Labirint”, din bucăți adunate de prin suflet cuprinse într-o poveste lansată  pe 7 decembrie 2014. Prezent la lansarea primei cărți, scriitorul ieșean Valentin Talpalaru i-a adresat îndemnul de a „scrie povești pentru copii. Pe ei nu-i poți păcăli.”

“Zâna basmelor” a fost prima încercare a autoarei Mihaela Alexa de a scrie literatură pentru copii. Ideea acestei povești a pornit de la realitatea faptului că a împărtășit ea însăși ca părinte reacția mulțor părinți care se plâng de lipsa interesului copiilor pentru citit , pentru povești, dar în acelașii timp a luat atitudine , încercând să schimbe această realitate .

Cartea de povești îmbină textul poveștii cu imaginile color realizate de Mariana Cociurcă, studentă la Facultatea de Arte Plastice și Design “George Enescu” Iași, și cu desene grafice care pot fi colorate de copii.

Încă două povești ale aceleiași autoare își așteaptă cuminți rândul pentru a fi publicate: ”Tito și Tina”, în care un păianjen se împrietenește cu o muscă după câteva aventuri care îi apropie pe cei doi si  ”Șoricelul contraatacă”, tot despre prietenie. Scriitoarea Mihaela Alexa lucrează și la continuarea primei sale cărți “Labirint”.

La lansarea cărții de povești Zâna Basmelor, va participa în calitate de invitat special și scriitorul Liviu Apetroaie, muzeograf la Casa Memorială G.Topârceanu Iași și un grup de copii din clasa pregătitoare C din cadrul Școlii Gimnaziale “Ion Simionescu” Iași, sub îndrumarea D-nei Înv. Guzu Luminița.

Copiii vor recita din poezii ale Otiliei Cazimir , vor asculta un fragment în lectura autoarei Alexa Mihaela din cartea “Zâna Basmelor” și la final vor vizita Casa Diaconului(scriitorului) Ion Creangă din incinta Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia. Invitații și copiii prezenți vor primi din partea organizatorului, Asociația “Centrul de Promovare Turistică” Iași mărțișoare și mici suveniruri(magneți turistici).

Evenimentul de lansare a cărții pentru copii “Zâna Basmelor”, autor Mihaela Alexa, face parte din seria de acțiuni de promovare a Iașului si a valorilor sale consacrate: Otilia Cazimir și Ion Creangă, a noilor valori contemporane – Mihaela Alexa, precum și de promovare a Casei Diaconului (scriitorului Ion Creangă) din incinta Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia.

Asociația „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi a fost înființată în cadrul Proiectului „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia” , proiect premiat în anul 2012 cu premiul Uniunii Europene si al organizației Europa Nostra pentru Patrimoniul Cultural la secțiunea CONSERVARE.

INFO

Asociatia “Centrul de Promovare Turistica” Iasi

E-mail: office@iasi-info.ro

Telefon: 0332/408.548, 0743/899.218

Web: www.iasi-info.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: