„Coreea de Nord, un lagar cit o tara” de Adelin Petrisor

expozitie „Coreea de Nord, un lagar cit o tara” Adelin Petrisor afis iasi
EXPOZITIE
In perioada 11-25 ianuarie 2013, veti putea vizita la Librarium Palas expozitia ce cuprinde 12 fotografii realizate de Adelin Petrisor in periplul sau in Coreea de Nord si care se regasesc in albumul semnat de jurnalist.
Fotografiile cuprinse in album au obtinut premiul „Editorial Non-pro”, International Photography Awards si au fost nominalizate la „Discovery Of The Year”, Lucie Awards 2012.
Intr-o epoca in care televiziunea transmite totul si nu comunica nimic, Adelin Petrisor a ales sa realizeze un incitant periplu fotografic in cea mai inchisa tara a lumii – Coreea de Nord.
Cu o prefata semnata de Catalin Tolontan, Coreea de Nord, un lagar cit o tara reprezinta in egala masura un avertisment privind riscul de a repeta greselile istoriei, asa cum marturiseste Adelin Petrisor chiar in deschiderea volumului: „Contactul cu tara lui Kim a fost, asa cum ma si asteptam, dur. Am intilnit imagini familiare: cozi la magazine, strazi uriase aproape pustii, cladiri faraonice. La fiecare colt de strada, din difuzoare se auzeau discursuri mobilizatoare, iar bannerele uriase contineau doar sloganuri ale propagandei partidului unic… Imaginile orwelliene mi-au dat fiori si m-au facut sa ma gindesc ca asa ar fi aratat Romania daca nu ar fi existat decembrie 1989”.

LANSAREA

Lansarea albumului „Coreea de Nord, un lagar cit o tara” de Adelin Petrisor, la Librarium Palas afis
„Adelin duce aceeasi lupta pentru imaginatie, tragind cadre si descoperind povesti (…) In fond, asta reprezinta acest album de fotografie din Coreea de Nord.” (Catalin Tolontan)
Vineri, 18 ianuarie 2013, de la ora 18.00, la Librarium Palas Iasi (str. Palas, nr. 7A) va avea loc lansarea albumului de fotografie semnat de Adelin Petrisor, Coreea de Nord, un lagar cit o tara, aparut recent la Editura Polirom.
Alaturi de autor, vor prezenta: prof. univ. dr. Daniel Condurache si scriitorul Florin Lazarescu.

  • Va modera: Adrian Serban, director editorial Polirom.

“O tara de 23-24 de ani este una in fasa, o societate de… sase luni in timp biologic”

Adelin Petrisor, unul dintre cei mai apreciati jurnalisti romani, si-a lansat la Iasi, un album fotografic incitant, realizat in Coreea de Nord.

Dupa sase ani in care a incercat sa ii induplece pe oficialii coreeni sa ii dea viza, jurnalistul TVR, cunoscut drept corespondent de razboi, a avut norocul de a se numara printre cei 80 de occidentali care au petrecut o saptamana la Phenian in luna aprilie a anului trecut.

„Coreea de Nord, un lagar cit o tara” e un titlu ce surprinde experienta traumatizanta a jurnalistului, care si-a dat seama ca Romania ar fi putut sa-i semene tot mai mult Coreei de Nord daca nu ar fi existat Revolutia din 1989. Constient de problemele capitalismului, un sistem departe de a fi perfect si care a doborat destui oameni, Adelin Petrisor a vazut Coreea de Nord prin ochii unui om care s-a nascut si a crescut in comunism. „Sunt un om care stie ce e lipsa ciocolatei, lipsa energiei electrice care trebuia oprita din cand in cand sau apa calda o zi da, o zi nu. Inainte de ’89, in Bucuresti erau circurile foamei, unde oamenii veneau si mancau ce le dadea regimul, nu gateau in bucatarie. In Coreea de Nord asta functioneaza si acum”, povesteste autorul albumului fotografic. Dupa vizita in tara lui Kim Jong-un, Adelin Petrisor s-a intrebat care este diferenta dintre un lagar si tara care il gazduieste. Raspunsul justifica si alegerea titlului: „Nu e niciuna. E doar o diferenta de perspectiva, orizontul e mai aproape intr-un lagar. Ca sa te muti din punctul A in punctul B, nu o faci de capul tau. Acolo nu poti face alegeri. Acolo nu-ti poti propune ce sa faci cu viata ta”. Dorinta de a scapa de limitele Coreei de Nord nu-si va gasi niciodata implinirea pentru un cetatean de rand, ci doar pentru elite. „Sunt foarte putini oamenii care pot sa fuga, sunt multi impuscati, arestati, stau in lagare. Nu au internet, ci doar un intranet national, sistem de e-mail propriu, nu au acces la lucruri banale”, specifica Adelin Petrisor.

Desi hotelurile pentru straini sunt impunatoare, cu vederi panoramice, iar centrul capitalei este dominat de zgarie nori, jurnalistul a vazut dincolo de efortul liderului coreean de a crea un peisaj idilic. „E o tara gri, oricum vei zugravi blocurile ca sa para frumoase pentru occidentali. Oamenii sunt timorati, depersonalizati, speriati. Nu te poti plimba dintr-un oras in altul la rude fara sa ai autorizatie. O femeie gravida care ajunge in lagar si naste acolo isi tine copilul cu ea pana ispaseste pedeapsa”, remarca Adelin Petrisor. Ce si-ar fi dorit sa faca si nu a reusit e sa intre in casele coreenilor, sa vada cum traiesc. „Se spune ca nu au nici drumuri asfaltate in afara capitalei, cel putin eu nu am vazut din avion”, a punctat acesta. Revenind la peisajul romanesc, corespondentul TVR spune ca „suntem o democratie emergenta. O tara de 23-24 de ani este una in fasa, o societate de… sase luni in timp biologic”. Desi nu e fotograf profesionist si nici nu a planuit sa realizeze albumul, Adelin Petrisor a primit si recunoastere internationala din partea unui juriu profesionist. Ia aparatul foto peste tot, pentru ca a ajuns locuri in care putini jurnalisti au acces. Fotografiile sale sunt valoroase nu prin tehnica, ci prin faptul ca exista.

sursa: www.ziaruldeiasi.ro; autor: Liliana Ginju

INFO

www.librariumgrup.ro
www.adelin-petrisor.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: