Lansare DVD „Un secol pentru Romania”/ 23 ianuarie

Lansare DVD „Un secol pentru Romania”/ 23 ianuarie afis iasi

Televiziunea Română anunţă lansarea filmului documentar “Un secol pentru România” pe suport DVD în Librăriile Cărtureşti. Evenimentul de lansare va avea loc miercuri, 23 ianuarie, de la ora 18:00, la Palas Mall, Iaşi – Sala Atrium.

“Un secol pentru România” arată drumul pe care România l-a parcurs în ultima sută de ani până la a deveni pe deplin parte a Europei. Acest drum n-a fost simplu şi nici uşor. De la începutul secolului al XX-lea şi până azi, România a avut mereu priorităţi. Uneori, ele au fost expresia directă a dorinţei românilor; alteori aceste priorităţi au fost impuse din afară, în cadrul unui joc de forţe pe care de regulă îl numim “geopolitică”.

Românii, dintotdeauna, au consumat excesiv de multă energie în polemicile lor interne. Totuşi, în faţa unor priorităţi naţionale acceptate de toţi, ei ştiu să se mobilizeze bine şi cu entuziasm. “Un secol pentru România” urmăreşte — prin vocea profesorului Adrian Cioroianu — zece astfel de ţeluri pe care statul român, prin cei care l-au condus de-a lungul deceniilor, le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani a istoriei sale.

Pe parcursul a 50 de minute, istoricul Adrian Cioroianu ne va călăuzi în parcurgerea ultimilor 100 de ani de istorie a României, drum marcat prin 10 priorităţi naţionale ale secolului. Dintre acestea amintim: succesiunea de evenimente premergătoare formării României Mari, tensiunile politice de la mijlocul secolului XX, desfăşurarea celui de-al doilea Război Mondial, consolidarea comunismului, precum şi contextul internaţional care a influenţat situaţia României.

Drumul pe care România l-a parcurs în ultima sută de ani, până când a devenit parte integrantă a Europei, n-a fost nici simplu şi nici uşor. România a avut mereu priorităţi, uneori ele au fost expresia dorinţei cetăţenilor, alteori – cum vom vedea – au fost impuse din afară, uneori şi cu forţa“, spune Adrian Cioroianu, Decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti.

Documentarul “Un secol pentru România” este cea mai recentă producţie a Televiziunii Române, având prezentarea, scenariul şi lectura asigurate de Adrian Cioroianu, realizatori fiind Irina Ifrimache şi Irina Negaru Lazăr. Sursa: www.tvr.ro

VIDEO

INFO

Palas Mall – Atrium

www.palasmall.ro

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: