Lansare de carte – „Rezervația de îngeri”, de Emil Brumaru

Lansare de carte - „Rezervația de îngeri”, de Emil Brumaru (afis, Iasi)Emil Brumaru va lansa miercuri seară, 27 martie 2013, la Teatru Fix, cel mai recent volum al său de poezie. Acesta reuneşte 128 de poeme, majoritatea inedite. Cei interesaţi se vor putea întâlni cu poetul în vârstă de 74 ani şi cu invitaţii săi începând cu ora 18.30. Despre volumul „Rezervaţia de îngeri”, apărut la Editura Humanitas, vor vorbi Bogdan Creţu, Doris Mironescu şi Cristina Pădurariu.

Ca şi în volumele anterioare, Emil Brumaru proiectează în „Rezervaţia de îngeri” un întreg univers ludic. Poemele sale reflectă, totodată, un spaţiu domestic marcat de senzualism şi voluptate. „Versurile lui Emil Brumaru îmi dau, întotdeauna, o tonică certitudine: certitudinea că trupul, cu splendorile şi mizeriile lui, e făcut, împreună cu lumea însăşi, să fie salvat prin frumuseţe. Cu alte cuvinte, că trupul e îngăduit, mai mult decât credem, de oştirile cereşti. Nu ştiu dacă Emil Brumaru va ajunge în Rai, dar sunt sigur că i se va da voie să contemple, ca expert, voluptăţile lui, fie şi privind pe gaura cheii…”, subliniază Andrei Pleşu.

Criticul literar Ioana Pârvulescu remarcă în poemele lui Emil Brumaru naivitatea, rafinamentul, melancolia, intensitatea sentimentului, dar şi „îndrăzneli erotice deloc angelice”. “Emil Brumaru e, în aceste poeme, îngerşi om – de altfel poetul semna adesea scrisorile cu «Îngerul jongler Emil Brumaru». Dar există şi diferenţa specifică lui: pentru Brumaru, angelicul are sex, iar îngerii lui sunt, în majoritate, femei. Şi sunt gata să acopere cu aripa ca un baldachin, o scenă de dragoste pur omenească. Imaginea îngerului feminin stă între un bărbat neliniştit, buimac, păcătos şi un Dumnezeu bun: «moale ca mătasea» sau «fraged hău», care priveşte blând, tandru, eventual cu binoclul sau închide ochii când nu trebuie să vadă, un Dumnezeu bijutier de trupuri şi de suflete, iertător, unul care se lasă chiar usturat la tălpi de om, când stă omeneşte şi dumnezeieşte «lungit/ Din iarba groasă pân’ la infinit»”, arată Ioana Pârvulescu, într-un articol publicat la scurt timp după lansarea volumului în Capitală.

DETALII

  • Categorie: carte
  • Titlu: Rezervaţia de îngeri
  • An aparitie: 2013
  • Ediție: I
  • Pagini: 144
  • Format: 13×20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3857-1

EMIL BRUMARU

Emil Brumaru, originar din Basarabia, este unul dintre cei mai importanţi poeţi contemporani. Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franţa, Anglia, Suedia ori SUA. În afara volumelor de versuri publicate începând cu anul 1970, Emil Brumaru a semnat mai multe rubrici în paginile revistelor „România literară”, „Cronica”, „Plai cu boi” ori „Suplimentul de cultură”. De-a lungul timpului, a obţinut numeroase distincţii, dintre care care amintim Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia (2001) şi Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia acordat în 2011 de revista „Observator Cultural”.

sursa: www.ziaruldeiasi.rowww.humanitas.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: