Lansare de carte la Muzeul Unirii din Iași ”Materiality and Identity in Pre- and Protohistoric Europe”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Academia Română, Filiala Iași – Institutul de Arheologie Iași și Editura „Karl A. Romstorfer” a Muzeului „Bucovinei” din Suceava, organizează lansarea volumului ”Materiality and Identity in Pre- and Protohistoric Europe”.

Consacrat doamnei dr. Cornelia-Magda Lazarovici, personalitate care şi-a dedicat cariera studiului preistoriei din România şi Europa de sud-est, volumul aniversar cuprinde 21 de articole, semnate de 51 de specialiști din România, Ungaria, Polonia, Austria, Italia, Germania, Belgia, Marea Britanie, Grecia, Ucraina, Statele Unite ale Americii. Editorii volumului sunt dr. Senica Țurcanu, șef al Muzeului de Istorie a Moldovei, și dr. Constantin-Emil Ursu, manager al Muzeului „Bucovinei”.

Numele Corneliei-Magda Lazarovici este recunoscut drept reper major în literatura de specialitate, de către toți cei interesați de cronologia şi evoluţia culturii Cucuteni, simbolismul diferitelor piese de artă plastică şi al decorului ceramicii, precum și de viaţa cotidiană din acea perioadă, ilustrată de instrumentarul casnic sau de realizările arhitecturale.

Printre realizările sale remarcabile trebuie amintită investigarea interdisciplinară a așezării cucuteniene de la Scânteia (județul Iași). Cercetările arheologice desfășurate aici, începând din 1985, au avut rezultate remarcabile care au atras atenția lumii științifice internaționale. Acest fapt a permis transformarea șantierului arheologic de la Scânteia, într-un şantier-şcoală pentru studenţi, masteranzi şi doctoranzi din Germania şi Austria (de la Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg, Westfälische Wilhelms-Universität Münster şi de la Wien Universität – Institut für Urgeschichte).
Magda Lazarovici a fost implicată și în organizarea mai multor expoziții internaționale în Grecia, la Thesalonic și Atena, în Statele Unite ale Americii, la New York, în Elveția, la Olten, și în Marea Britanie, la Oxford.

Un nou proiect, inițiat împreună cu dr. Lăcrămioara Stratulat, vizează investigarea unei aşezări cucuteniene, în colaborare cu specialişti de la Institutul de Arheologie al Academiei de Ştiinţe Chineze din Beijing.

Evenimentul de lansare a volumului ”Materiality and Identity in Pre- and Protohistoric Europe” va avea loc vineri, 1 martie 2019, ora 12.30, în Sala Dublei Alegeri de la Muzeul Unirii Iași, și va fi moderat de dr. Lăcrămioara Stratulat, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iaşi.

INFO

Muzeul Unirii

Str. Al. Lapusneanu nr. 14, Iasi

Web: www.palatulculturii.ro/muzeuunirii

FB: www.facebook.com/MuzeulUnirii

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: