Lansare de carte la Librarium Palas: „Memoria stigmatelor” de Lacramioara Stoenescu

Lansare de carte la Librarium Palas: „Memoria stigmatelor” de Lacramioara Stoenescu iasi afisLuni, 19 noiembrie, Librarium Palas si Curtea Veche Publishing va invita la evenimentul de lansare a volumului Memoria stigmatelor de Lacramioara Stoenescu. Lansarea va avea loc la Librarium Palas (Palas Shopping Mall, vis-à-vis de Caruselul Venetian) din Iasi, incepand cu ora 17.00.

La eveniment vor lua cuvantul, alaturi de autoare, conf. univ. dr. Sorin Bocancea, conf. univ. dr. Daniel Sandru si Oltea Stefanescu,  unul dintre personajele” cartii.

„Cartea mea se adreseaza in primul rand acelor tineri care vor sa cunoasca istoria recenta, nemistificata, traita de cei care au suferit pentru a o salva. Acesti purtatori de stigmate morale ii reprezinta doar pe cativa dintre cei multi, in carte aparand doar cei care au dorit sa vorbeasca.” (Lacramioara Stoenescu)

„In Romania comunista, din 1948 si pana la inceputul anilor ’60, soarta unui om depindea mai ales de dosarul sau politic –  pana-ntr-acolo incat Dosarul, ca atare, era cu mult mai important decat Omul. O fapta de opozitie fata de regimul comunist – a oricaruia dintre romani, fie o persoana anume sau vreuna dintre rudele sale – era un pacat de nesters – un stigmat. Daca ai fi furat, violat sau omorat era altceva. Dar, ca arestat politic, vei fi stigmatizat toata viata – va spune un om al regimului catre unul dintre eroii acestui volum.
Cu pasiune, cu empatie sufleteasca si cu o curiozitate proprie unui intelectual ce a trait la randu-i experienta stigmatului, doamna Lacramioara Stoenescu contureaza destinele a 22 de romani – femei si barbati – a caror tinerete a fost, in parte, un calvar aflat sub semnul Dosarului. Fiecare destin, dintre acestea, e o poveste: cu doza ei de dramatism, de tragedie, de absurd Si de umor straniu. Unele episoade par azi incredibile – si poate ca tocmai acest fapt ne da, mai profund, masura absurditatii pe care regimul stalinist din Romania a transformat-o in practica de guvernare.” (Adrian Cioroianu, Decan, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti)

Lacramioara Stoenescu

  • (n. 22 februarie 1942 la Giurgiu) a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti in 1969. A fost profesoara la Colegiul „Cantemir-Voda“ din Bucuresti.

Debuteaza in 2007, la Curtea Veche Publishing, cu volumul memorialistic Copii — duSmani ai poporului.
Este autoarea cartii De pe bancile Scolii in inchisorile comuniste si al unor scenarii radiofonice dupa cartea Copii — dusmani ai poporulu: Am fost dusman al poporului si Un om nevinovat. De asemenea, a scris scenariile Deportati in Siberia, De o parte si de alta a Prutului, dupa cartea Exercitii de memorie, o paranteza trista a istoriei de acad. Gleb Dragan Si Gabriel Vatamaniuc si Soimul Bucovinei, dupa un interviu luat acestuia in cartea Memoria stigmatelor.
Colaboreaza la Romania Libera, suplimentul Aldine, cu interviuri luate unor fosti detinuti

politici, interviuri reluate in volumul de fata.
Are in lucru numeroase proiecte legate de tema inchisorilor comuniste si a memoriei recente.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: