Lacramioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal ”Moldova” a primit o bursa “Woodrow Wilson”

Trei cercetatori romani vor beneficia de stagii de trei luni la Woodrow Wilson Center, in cadrul Programului de Burse de Cercetare pe Termen Scurt derulat de Institutul Cultural Roman si Woodrow Wilson International Center for Scholars. Eliza R. Gheorghe, doctor in relatii internationale, Lacramioara Stratulat, doctor in stiinţe istorice, si Marius Stan, doctor in stiinte politice, au fost selectati, pentru sesiunea 2015-2015, de comisia de evaluare formata din prof. univ. dr. Ioan Opris, prof. univ. dr. Radu Carp si prof. univ. dr. Constantin Hlihor.

woodrow wilsonInitiat in anul 2008, programul se adreseaza cercetatorilor romani din mediul universitar, punandu-se accentul pe istorie, drept, stiinţe politice si administrative, relaţii internaţionale, jurnalism, stiinţe economice. Candidaţii trebuie sa fie implicaţi deja in proiecte de cercetare legate de prioritaţile actuale ale Romaniei sau de trecutul recent al acesteia, sa deţina un doctorat in domeniul lor de activitate sau sa fie in etapa de redactare a tezei de doctorat. Au prioritate candidaţii care au publicat carţi in domeniul lor de specialitate sau articole in reviste stiinţifice recunoscute in sistemul ISI.

Eliza R. Gheorghe este absolventa a unui program doctoral in domeniul relatiilor internationale la  Universitatea Oxford si detinatoare a unei diplome de master in studii de securitate la Universitatea Georgetown. Subiectul cercetarii pe care o va desfasura in cadrul Woodrow Wilson International Center for Scholars este Romania and the Bomb: Bucharest’s Nuclear Acquisition Strategy during the Cold War, proiect care face parte din domeniul sau principal de cercetare – istoria internationala a Razboiului Rece. Printre materialele pe care le-a publicat se numara: „The Chinese-Romanian Nuclear Cooperation“, Romania Energy Center, septembrie 2014; „How to become a Customer: Lessons from the Nuclear Negotiations between the U.S., Canada and Romania in the 1960s“, Woodrow Wilson International Center for Scholars, martie 2013; „The Shah’s Petro-Diplomacy with Ceausescu: Iran and Romania in the Era of Détente“, decembrie 2014, etc.

lacramioara stratulatLacramioara Stratulat este doctor in stiinţe istorice al Universitatii „Al. I. Cuza“ Iasi, specializarea Istoria veche a Romaniei, cu teza ”Dovezi arheologice ale etnogenezei romanesti la est de Carpaţi”. Are o experienta de 25 de ani in domeniul muzeologiei si 17 ani de management cultural in cadrul unor institutii precum Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacau si Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ din Iasi. Tema proiectului de cercetare derulat cu bursa „Woodrow Wilson“ este The New York World’s Fair (1939) – A case study: the Image of Romania Illustrated in the American Press, in care sunt abordate atat impactul cultural, cat si beneficiile de imagine aduse Romaniei in presa americana prin participarea la expozitia mondiala din 1939, a doua ca dimensiune in istoria Statelor Unite ale Americii. Bogata activitate de valorificare a patrimoniului muzeal national pe care a desfasurat-o cuprinde organizarea a numeroase simpozioane, congrese cu caracter naţional si internaţional pe teme de istorie, arheologie, muzeografie, PR si organizarea unor expozitii importante.

Marius Stan, doctor in stiinte politice in cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, are o vasta experienta de cercetare prin diverse programe POSDRU si granturi la Osteuropa Institut der Freie Universitat din Berlin, Universitatea Maryland, SUA si International Cultural Centre din Cracovia. Proiectul de cercetare pe care il propune in cadrul bursei „Woodrow Wilson“ este The Canvas of Apostasy: Romanian-British Political Sociologist Zevedei Barbu and the Critique of Totalitarism si are ca principal obiectiv intelegerea, explorarea si explicarea parcursului intelectualului de stanga umanist Zevedei Barbu, devenit un important ganditor anti-totalitar. Activitatea sa de cercetare s-a focalizat asupra istoriei, ideologiei si efectelor comunismului in Europa, Marius Stan activand intre 2006 si 2013 in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Este coautor, alaturi de Vladimir Tismaneanu, al lucrarii Genialissimul Generalissim/The Stallin Dossier: Genialissimo Generalissimo (Editura Curtea Veche, 2014) si al capitolului „Confronting Leninist Legacies in Post-Communist Romania”  in volumul Post-Communist Romania at 25: Linking Past, Present and Future, (Lavinia Stan, Diane Vancea eds., Rowman&Littlefield, 2015).

INFO

www.icr.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: