„Laboratorul” oamenilor de film la TIFF: Transilvania Talent Lab

Intr-un moment in care cinematografia romana are nevoie, mai mult decat oricand, de oameni activi si bine pregatiti, care sa sustina productia si distributia locala de film, Festivalul International de Film Transilvania (1 – 10 iunie, Cluj-Napoca) lanseaza un nou proiect educational: Transilvania Talent Lab (TTL).

Programul vine sa intregeasca platforma educationala a TIFF, inceputa cu EducaTIFF si Let’s Go Digital in editiile precedente ale festivalului, implicand in acest demers oameni pasionati de cinema, care isi doresc sa se perfectioneze.

Organizat in parteneriat cu Asociatia Culturala Control N, Transilvania Talent Lab se va desfasura in perioada 3 – 7 iunie. Timp de 5 zile, la Cluj, 16 oameni pasionati de film si new media vor parcurge toate etapele realizarii unui film. Ei vor participa la proiectii, seminarii si masterclass-uri despre regie, scenariu, imagine, sunet, montaj, productie, marketing, distributie sau strategii de festival si vor avea sansa de a discuta proiecte concrete cu specialisti renumiti in industria filmului, romani si straini, prezenti la TIFF.

„Aparitia Transilvania Talent Lab vine intr-un moment cand cinematografia romana are mai mult ca oricand nevoie de o reinventare structurala si de o investitie suplimentara in educatie, in tinerele talente, indiferent daca sunt regizori, producatori, tehnicieni sau promotori de cinema. Nu vom putea depasi impasul si paradoxul actual  – o tara care produce tot mai putin film, dar care are talente pe banda rulanta – decat prin programe si initiative specifice care sa schimbe aerul statut, pretiozitatea intelectuala si lipsa de pro-activitate care domina cinematografia romana azi”, declara Tudor Giurgiu, presedintele festivalului.

Alaturi de tineri cineasti la inceputul carierei, de amatori pasionati care vor sa acumuleze cunostinte intr-un mod profesionist, sunt invitati sa participe si manageri culturali sau specialisti angajati la Primarii sau Consilii locale pe domeniul cultural, oameni care isi doresc sa se implice in diferite zone ale cinematografiei, cum ar fi coordonarea unor ateliere si workshopuri, organizarea de festivaluri, de cinemateci, cluburi de film etc.

Pentru ca productia si distributia unui film are din ce in ce mai mult o componenta interactiva, TTL se adreseaza si artistilor vizuali si creatorilor de continut online si cross-media.

Inscrierile pentru Transilvania Talent Lab se deruleaza in perioada 26 aprilie – 20 mai. Toti cei interesati sa participe la prima editie trebuie sa se inscrie online pe www.tiff.ro, urmand pasii aplicatiei electronice.

Taxa de participare la Transilvania Talent Lab este de 100 de euro, suma care acopera cheltuielile de cazare si masa la Cluj pe perioada programului, accesul la toate proiectiile si evenimentele TIFF si include training-ul specializat acordat participantilor. Cei 16 participanti vor fi selectionati pe baza aplicatiei, iar cele mai bune doua aplicatii vor fi castigatoarele Bursei TTL. Transilvania Talent Lab se adreseaza celor peste 18 ani.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc intre 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca, si intre 13 – 17 iunie, la Sibiu.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: