„La Traviata”, opera in patru acte

La Traviata
La Traviata: Opera in patru acte (1853), Muzica de Giuseppe Verdi (1813-1901)

  • Invitat dirijorul Ivo Lipanovic (Zagreb)
  • Invitat special soprana ELENA MOȘUC
  • Costumele sopranei Elena Moșuc sunt realizate de Doina Levintza.

Libretul de Francesco Maria Piave după romanul „Dama cu camelii” de Alexandru Dumas fiul; Durata: 1 ora şi 55 minute, 3 pauze; Spectacol interpretat în limba italiana, supratitrat in limba romana

REPREZENTATII

Duminică, 15 decembrie 2013, Sala mare a Teatrului National V. Alecasandri.

DESPRE

Dirijor Mircea Holiartoc (Teatrul Nae Leonard Galati)
DISTRIBUTIE: Violeta Valery – CRISTINA  SIMIONESCU; Flora Bervoix – ELENA ROSCA; Annina – BRÂNDUSA MOTOC; Giorgio Germont – OLEG  IONESE; Baronul Douphol – CĂTĂLIN BEREA; Marchizul d`Obigny – DRAGOS STEFAN; Gaston – COSTEL TAGA; Dr.Grenvil – VICTOR ZAHARIA; Giuseppe – TRAIAN HUDUMEAC; Comisionarul, Grădinarul – IONUT TODICĂ.

Actul I

In luxosul sau apartament din Paris, Violeta Valery da o petrecere la care iau parte prietenii si admiratorii ei. Unul dintre acestia i-l prezinta pe tinarul Alfredo Germont, care toasteaza pentru dragoste si fericire. Subjugat de farmecul Violetei, Alfredo ii marturiseste dragostea care s-a aprins in sufletul lui si dorinta sincera de a fi alaturi de ea pentru totdeauna. Violeta isi simte sufletul tulburat de un simtamint nou, straniu, in care ii este teama sa creada si incearca sa-l alunge.

Actul II

Vizita neasteptata a batrinului Germont, tatal lui Alfredo, va schimba cursul vietii fericite in care isi pusese toata speranta. Acesta ii cere sa renunte la fiul sau. Violeta, indragostita pentru prima oara, refuza. Dar in fata rugamintii parintesti, care ii arata ca din cauza acestei aliante tinara sora a lui Alfredo nu se va mai casatori, Violeta consimte sa-si jertfeasca propria fericire. Dragostea si ura se amesteca in sufletul lui Alfredo, necunoasterea adevarului facind loc dorintei sale de razbunare pe Violeta.

ACTUL III

In salonul elegant al Florei Bervoix, invitatii se distreaza la mesele de joc sau privind evolutiile unui grup de dansatori. Apare Alfredo si curind Violeta, la bratul baronului Douphol. Cistigind la jocul de carti, Alfredo face citeva remarci sententioase in legatura cu lipsa de noroc in dragoste, menite sa-l jigneasca pe insotitorul Violetei. Ea il roaga sa nu provoace un duel si sa incerce a o uita. Furios si intaritat, Alfredo gaseste momentul de a o jigni si umili pe femeia care-i inselase dragostea: in fata tuturor oaspetilor, Alfredo arunca la picioarele Violetei banii pe care ii cistigase in acea seara la joc.

ACTUL IV

In dormitorul ei, Violeta isi simte sfirsitul aproape. Medicul o incurajeaza, incercind sa-i redea speranta in insanatosire, dar ii marturiseste credincioasei Annina ca Violeta mai are doar citeva ore de trait Recitind scrisoarea de la batrinul Germont care o anunta ca Alfredo, stiind acum adevarul, era in drum spre ea, Violeta incerca sa-si adune toate puterile pentru a trai. Privindu-se in oglinda, Violeta isi da seama ca orice speranta este pierduta. Alfredo soseste si, imbratisati, tinerii isi fac vise de viitor, horarind sa paraseasca Parisul. Fericirea se stinge apoi sub raza binefacatoare a visului spre care au nazuit toata viata.

(Dupa „Ghid de opera” – Editura muzicala a Uniunii Compozitorilor, Bucuresti – 1971)

BILETE

Preț 50 lei (stal), 60 lei (lojă), 30 lei (balcon)
Agentia de bilete: 0332 888 448.
Biletele pot fi cumparate de la Agentia de bilete a Operei (bd. Stefan cel Mare si Sfant nr. 8), de luni pana sambata intre orele 10:00-17:00 si de la Cafeneaua Maideyi (str. Lascar Catargi nr. 37), de luni pana duminica intre orele 08:00-00:00.

Programul Agentiei de bilete este urmatorul:
Luni-Sambata: 10:00-17:00
Duminica: 12:00-17:00

INFO

Opera Nationala Romana Iasi
Str. Agatha Barsescu nr. 18, cod postal 700074 Iasi, Romania.
Telefon/fax (RCS & RDS):
Secretariat: +40-(0)232 211 144

www.operaiasi.ro
www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi
www.youtube.com/OperaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: