La taifas cu Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Constantin Ciopraga, Eugen Barbu sau Grigore Vieru

La-taifas-cu-Eugen-Barbu,-C

Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iașilor are bucuria de a vă invita la un eveniment deosebit, ce va avea loc miercuri, 25 noiembrie a.c., la Muzeul Unirii din Iași, începând cu ora 17.30. Editura Doxologia vă oferă o șansă unică de a-i reîntâlni pe Eugen Barbu, Constantin Ciopraga, Zoe Dumitrescu-Bușulenga sau Grigore Vieru prin intermediul jurnalistului Grigore Ilisei și a volumului „Convorbiri, taifasuri, divanuri, portrete”, apărut în vara acestui an la editura ieșeană.

Tomul de acum (…) oglindeşte cam toate aceste moduri de a conversa cu cineva, încercând să‐i prinzi personalitatea în ce are aceasta definitoriu, mod ilustrat de mine în presa audiovizuală şi scrisă vreme de decenii. Cartea se deschide cu un interviu cu Eugen Barbu, luat pentru Convorbiri literare cu un magnetofon Uher (…). A fost o discuţie fără de întrebări prealabile, ce‐a decurs pe nerăsuflate într‐o atmosferă nu din Groapa, ci din Scrinul negru, ori Bietul Ioanide, în casa princiară a prozatorului din buricul Bucureştilor. Urmează alte patru dialoguri pe bază de chestionar, cele cu Titus Popovici, Augustin Z.N. Pop, Mihai Drăgan, Dumitru Micu, inserate toate în pagina de interviu a revistei Convorbiri literare. La aceeaşi modalitate a întrebărilor scrise am recurs din motive obiective şi în cazul interviului ce încheie cartea, cel cu arhimandritul de atunci, episcopul vicar de azi, Timotei Aioanei, aflat în misiune în Ţara Sfântă când l‐am invitat la dialog. Restul interviurilor (…) sunt cele din sipetul încă neepuizat al emisiunilor de televiziune „Oleacă de taifas” şi „Divanuri duminicale”. (…) Am inclus între coperţile cărţii şi zicerile din câteva filme portret de televiziune, consacrate de subsemnatul unor personalităţi ale culturii româneşti, Zoe Dumitrescu‐Buşulenga, Grigore Vieru şi Alexandru Zub. Am făcut‐o, considerând că, deşi nu se încadrează formal în acest gen, ceea ce spun cei în cauză în faţa camerei se integrează spiritului cărţii prin caracterul pregnant confesiv” menționează Grigore Ilisei.

Prezentarea acestui fascinant volum va avea loc miercuri, 25 noiembrie a.c., la Muzeul Unirii din Iași, începând cu ora 17.30. Publicul se va putea întâlni nu doar cu autorul cărții, ci și cu lect.univ.dr Emanuela Ilie, de la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și se va putea bucura de armonii muzicale, în interpretarea Cvartetului Mezzo.

Evenimentul este organizat sub egida Serile Doxologia.

INFO

Editura Doxologia

editura.doxologia.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: