La Paris, un pod intentionat instabil se intinde peste Sena

Cele mai multe poduri sunt proiectate sa nu se clatine. Un proiect recent realizat la Paris isi propune sa contrazica aceasta conventie si sa aduca o noua dimensiune traversarii unui pod.

De fiecare data cand sunt pe un pod, o voce launtrica imi aminteste: ”S-ar putea prabusi!”. Este ridicol, in cea mai mare parte, desigur. Podurile sunt construite cu o grija incredibila, sunt monitorizate extrem de strict, insa de fiecare data cand treci, iti pui o anumita doza de incredere in infrastructura podului.

Biroul de arhitectura faceB dezvolta un nou pod pe Sena, care face apel la acea voce din capul nostru. Podul pietonal este construit din cabluri de otel, inserate intre traverse prinse cu arcuri de otel. Poti traversa podul pe doua cai: cea traditionala, o punte relativ tipica, cu structura pe care pasesti realizata din beton. Insa pe lateral ai si optiunea ”periculoasa”, o serie de cai inguste, amintind de podetele suspendate din Himalaya.

Obiectivul a fost de a ne apropia de apa, de a recastiga contactul cu apa raului’‘, a declara Camille Mourier de la faceB. ”Sa traversezi o apa este un eveniment in sine. Am vrut ca pietonii sa regaseasca acest sentiment. Este ca un flirt periculos cu Sena” a mai adaugat ea.

Desigur, senzatia de instabilitate este o iluzie. Podul este ancorat din trei directii, ceea ce il face foarte sigur. O serie de balustrade de otel asigura aventurierul impotriva eventualilor pasi gresiti catre apa.

Locatia podului imaginat de Biroul de arhitectura faceB

In acelasi timp, proiectul este o reinterpretare creativa a unui pod desenat conventional. Acest pod nu asigura doar siguranta trecerii zilnice, ci provoaca trecatorii sa mediteze putin la credinta tacita ca nimic rau nu ti se poate intimpla atunci cand traversezi un pod. Podurile sunt facute de oameni, care, oricat de buni ar fi, sunt perfect capabili, la un moment dat sa greseasca.

Sursa: www.fastcodesign.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: