La Multi ani, MIOARA CORTEZ!

Mioara Cortez, soprană spinto exceptionala s-a  nascut pe 6 februarie  1949, la  Iaşi, in familia lui Stefan Cortez, de ascendenta spaniola, cu stramosi veniti in Moldova in evul mediu.  Fost primar, mare iubitor de muzica , de cultura si de vin bun  familia evea o frumoasa gospodarie cu livada si vie in acel loc al Iasului, numit Trei peri de la Bucium.

Mama marei artiste se numea Daria si era originara din satul Caplani din Basarabia. In familia Cortez erau trei surori si toate au studiat muzica.  Sora cea  mai mare, Viorica Cortez ( Guguianu – n. 26 decembrie 1935), a devenit solista a Operei din Paris , o mezzosoprana ce a cunoscut o cariera internationala de exceptie fiind supranumita  “cea mai mare  Carmen a secolului XX”, dupa opera marelui compozitor Georges Bizet care isi doarme somnul de veci in cimitirul Père-Lachaise din Paris la dreapta mormintului lui George Enescu.

De altfel, tot in aceasta opera avea sa debuteze in Romania la Opera din Iasi si Mioara Cortez,  cea  mai mica dintre cele trei surori, in urma cu 35 de ani, in 1979, in rolul  Michaela. Cealalta sora, Stefania locuieste la Iasi si este profesoara de pian. Fiind cea mai mica, tatal care si-a dorit un baiat a fost deceptionat la nasterea ei spunind : ,,<<Aoleu si vai de mine…  inca o soprana Cortez… de acu’ sa vezi “concerte” in casa asta…,>>. Mai tirziu, ca sa il consoleze, Mioara i-a spus: ”Uite tata, eu daca am sa fac un baiat am sa ii dau numele tau”, ceea ce s-a si intimplat,  baiatul Mioarei numindu-se Stefan, cununat de Angela Similea  si solist in Corul Operei din Iasi, deci muzician si el. Tatal, considerat chiabur de catre regimul comunist, deoarece poseda terenuri, a fost persecutat in anii ’50, ca si copiii sai.

Mioara Cortez a inceput sa studieza arta cintecului liric inca de la 14 ani cu marea soprana a Iasilor acelor ani, Aneta Pavalache, iar la 15 ani cinta in Corul Filarmonicii din Iasi.  La 19 ani s-a casatorit, avea si un copil, sotul era student, ea la fel, nu i-a fost deloc usor.

A studiat mai tirziu la celebra  Academie de Muzică „Giuseppe  Verdi” din Milano intre anii 1971 si 1973 cu celebra soprana Rosetta Nolli. Dupa aceasta perioada italiana s-a intors in tara la Bucuresti unde a studiat canto la Academia de Artă din Bucureşti (1973-1978) cu  marea soprana Arta Florescu cu care studiase canto si sora ei Viorica, dar si cu  Grigore Constantinescu (Istoria muzicii), Dragoş Alexandrescu (Teorie-Solfegiu), A. I. Arbore (Mişcare scenică).

Dupa terminarea studiilor, primul loc de munca a Mioarei Cortez a fost la Botosani, ca profesoară la Şcoala populară de artă intre anii 1979 si 1980 unde printre alti elevi talentati a avut-o si pe solista de muzica populara Daniela Condurache. Ca sa nu plece de la Botosani, primarul orasului s-a oferit chiar sa ii dea locuinta si butelie de aragaz. Intr-un spectacol in micutul orasel Darabani o batrinica a intrebat-o daca nu stie sa cinte si muzica adevarata, adica populara.

Dar Mioara dorea sa se intoarca in orasul sau natal, la Iasi ceea ce a si facut dupa un an de sedere la Botosani si astfel, in 1980, devine timp de 4 ani  solistă la Filarmonica „Moldova”  si abia in 1984 isi incepe cariera ca  prim solistă la Opera din Iaşi unde, vreme de peste doua decenii, a dominat scena acestei Opere, fiind primadona de necontestat.

In paralel a fost si  profesoară de canto la Conservatorul de  Muzică „George Enescu” din Iaşi unde a avut printre elevii sai si pe marea soprana Elena Mosuc, azi primadona Operei din Zurich.  In 1973, debutează pe scena Piccolo a Teatrului La Scala din Milano in rolul Desdemona din opera „Otello” de G. Verdi.  In Romania, debutează cu rolul Michaela din opera „Carmen” de G. Bizet (1979). A obtinut Premiile  I (1984,1985,1986) la Festivalul „CIntarea Romaniei” dar si Marele Premiu la Concursul internaţional „Riccardo Stracciari” (Bo­logna, 1981).

A efectuat turnee artistice internaţionale in Franta la Paris, Nisa, Marsilia, dar si la Berlin, Erfurt, Riga, Sofia, Atena, Luxemburg, Amsterdam, Milano, Bologna, Cagliari, Napoli, Praga, Varsovia, Budapesta, Zurich, Belgrad, etc.  si a fost invitata in Japonia unde a imprimat si primul CD in anul 1999, fiind invitata speciala a tenorului Takuya Sakaguci la Tokio. A data colo cursuri de “master-class”  si a concertat  in orasele : Tokyo, Omiya, Mito, Hiroshima, Yokohama.

Printre elevii ei s-au numarat :  Paloma Rogojină, Dina Scafaro, Mădălina Creţu, Diana Oloi, Elena Mosuc, Daniela Condurache, etc.

Iata si citeva dintre rolurile interpretate : Norma de Vincenzo Bellini, Poppea („оncoronarea Poppeii” de C. Monteverdi), Martha („Tiefland” de E. D’Albert), Michaela („Carmen” de G. Bizet), Iphigenia („Iphigenia оn Taurida” de Ch. W. Gluck), Mimi („Boema” de G. Puccini), Leonora („Trubadurul”), Leonora („Forţa destinului”), Desdemona („Otello”), Amelia („Bal mascat”) şi Elvira („Ernani”, de G. Verdi), Tosca (omonimă) şi Angelica („Sora Angelica”, de G. Puccini), Felice („Cei patru bădărani” de E. Wolf-Ferrari) ş. a.

A evoluat alături de : Placido Domingo, Viorica Cortez, Robert Dume, Hugues Reiner, Florin Farcaş, Ion Baciu, Nunzzio Todisco, Mauricio Fruzoni, Giacomo Aragal, Mihail Munteanu, Maria Bieşu, Boris Materinco, Nicolae Urdăreanu, Pompei Hărăşteanu, Ernesto Grisales, Răzvan Cerna, Alexandru Samoilă, Cristian Mandeal, Iosif Conta, Cornel Calistru, Cornel Trăilescu, Ionel Iancu, Eugenia Moldoveanu, Bona Volonta, Ludovic Spiess, Vasilica Stoiciu-Frunză, Marcel Mihalovici, Nicola Debelik, Anne-Marie Liautaud, Louis de Froment, Jean Perisson, Nunzio Todisco, Helga Muller-Molinari, Roger Boutry etc.

A realizat la Radio Bucureşti prima si singura inregistrare integrala a primei operete romanesti  de Ciprian Porumbescu – ,, Crai nou,,  acum 35 de ani, in rolul Dochitei sub bagheta maestrului Carol Litvin,  dar si lucrari de  D. Popovici, M. Negrea, P. Constantinescu, M. Mihailovici, C. Debussy, C. Franck, O. Respighi, G. Verdi, R. Leoncavallo, P. I. Ceaikovski, J. B. Lully ş. a.

Astazi cetatean al Canadei, marea soprana locuieste la Montreal  deja de 8 ani de zile, dar merge in Romania in fiecare an timp de 2 luni, de la jumatatea lui aprilie la jumatatea lui  iunie, la Iasi, ca se se bucure de nepotelul ei, fiind bunicuta.

In anul 2008, in aprilie, Mioara Cortez a dat un concert memorabil la Botosani  in luna aprilie, invitata fiind la zilele orasului,  acompaniata de Filarmonica din Botosani sub bagheta dirijorului Vladimir Coverda, ocazie cu care primarul  orasului Botosani, Catalin-Mugurel Flutur i-a oferit Diploma de Excelenta.

Autor: Prof. Vania Atudorei, Montréal, Canada

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie:

1 comentariu la “La Multi ani, MIOARA CORTEZ!”

  1. bela peer israel says:

    la multi mioara.eu am fost la vie la voi in anul1953 .am fost colega si prietena cu fanuta.
    s asi fi bucuroasa sa stiu amanunte despre voi.
    mama mea a cusut multe rochite pentru voi.
    eu sunt nascuta in iasi si acum locuisc in Israel. sarutari bela

Scrie un comentariu: