Klaus Meine, vocalistul de la Scorpions

Astazi mergem cu Power Play-ul in Germania la un sarbatorit cu multi ani de activitate in domeniul rock-ului: Klaus Meine, vocalistul celor de la Scorpions. Klaus Meine s-a nascut pe 25 mai 1948 in Hanovra si a inceput sa cante la chitara de la 10 ani.

In centru, impreuna cu colegii sai de la Scorpions.

In 1966 se imprieteneste cu Michael Schenker si sunt cooptati de fratele acestuia, Rudolf, pentru a forma un grup de hard-rock. In 1969 se definitiveaza prima componenta cu cei doi chitaristi Schenker, cu Klaus pe post de vocalist, Lothar Heimberg la bass si Wolfgang Dziony la tobe. In aceasta formula se inregistreaza primul album in 1972, “Lonesome Crow”. Imediat sunt sunati de managerul legendarei trupe UFO, care cauta o trupa tanara dar talentata, pentru a le deschide concertele, iar Scorpions pleca in turneu prin toata Europa.

Debutul promitator si raspunsul pozitiv din partea presei din Germania le-a dat celor de la Scorpions increderea necesara si numai dupa un an se incep inregistrarile la noul disc, insa Michael paraseste grupul pentru o cariera solo. A fost inlocuit cu un alt maestru al celor sase corzi, Uli Roth de la Dawn Road. Nu numai el a parasit grupul Dawn Road, jumatate din efectivul acestora mutandu-se in grupul Scorpions. Inregistrarile au continuat, iar in 1974 a iesit pe piata “Fly to the Rainbow”. Acesta a fost si primul album distribuit international, iar piesa “Speedy’s Coming” a fost in acea perioada preferata posturilor de radio rock din Europa. Din 1975, odata cu lansarea albumului “In Trance”, Scorpions au inceput sa colaboreze cu producatorul Dieter Dierks. Fanii il considera si acum drept cel mai bun album Scorpions, iar piese ca “Dark Lady’ sau “Robot Man” sunt nelipsite din concerte. Dupa un album cu o coperta controversata si cenzurata in multe tari, “Virgin Killer”, Scorpions reusesc sa intre si pe piata americana cu discul “Taken By Force”. Totusi, implicarea prea mare a label-ului RCA si neintelegerile cu ceilalti membri l-au facut pe chitaristul Uli Roth sa paraseasca trupa. El a fost inlocuit imediat cu Mathias Jabs, un chitarist ales dupa o preselectie la care au participat peste 50 de candidati.

In 1979, Michael Schenker se reintoarce la Scorpions si participa la inregistrarile pentru noul album, “Lovedrive”. Continand piesele “Loving You Sunday Morning”, “Holiday” si instrumentala “Coast To Coast”, albumul a fost foarte bine primit de critici si de fani, fiind primul album care a intrat in topul Billboard. A fost urmat la scurta distanta de “Animal Magnetism” din 1980 si de super-discul “Blackout” din 1982. Deoarece Klaus a avut niste probleme destul de grave la corzile vocale, el a fost ajutat la inregistrari de Don Dokken. In anul care a urmat, Scorpions au facut o pauza pentru ca vocalistul lor sa se recupereze complet, apoi au continuat sa inregistreze disc dupa disc. “Love At First Sting” a aparut in 1984, si dupa un disc live scos in timpul turneului mondial din 1985, Scorpions au schimbat registrul muzical spre un hard-pop in genul Def Leppard. Albumul aparut in 1988, “Savage Amusement”, estescris in totalitate in acest stil si a fost o mare dezamagire pentru fani.

Albumul din 1990, Crazy World le-a adus cel mai mare succes de top, balada “Wind Of Change” ajungand pana pe locul al doilea in Marea Britanie si SUA. Keith Olsen a devenit noul lor producator, insa formula nu s-a pastrat si pe discurile din 1993, “Face the Heat” (produs de celebrul Bruce Fairbairn) sau cel din 1996, “Pure Instinct”. Insa formula hard-pop-ballad in care s-au ancorat din 1993 incoace nu le-a facut celor de la Scorpions niciun serviciu, vechii fani acuzand lipsa riff-urilor metalice pe care le gaseam din belsug pe albumele din anii 80. Nici unul din discurile lor din ultima perioada nu a mai reusit sa intre in topuri, desi au incercat toate metodele: un disc pop-rock, unul unplugged, unul inregistrat cu orchestra si chiar un disc heavy, “Unbreakable”, aparut in 2004. In 2007, o alta incercare de a reedita succesul din anii 80 a fost facuta cu discul concept “Humanity – Hour One”. In martie 2010, cel de-al 17-lea material discografic, “Sting in the Tail” reusea sa se claseze pe 23 in Billboard 200 si sa ocupe primele locuri in tari precum Germania, Franta si Grecia. In acelasi an, 2010, dupa 46 de ani de activitate, Scorpions au anuntat ca se retrag si ca pun capat unei povesti inceputa frumos si terminata modest. In ciuda anuntului, in 2012, baietii au revenit si au specificat ca in viitorul apropiat vor lansa un nou album care va contine o serie de piese needitate, compuse initial in perioada lor de glorie.

Astazi insa merita sa ne amintim de perioada lor de glorie ascultand “Still Loving You”, Scorpions!

http://www.youtube.com/watch?v=3uNyPefjS88

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: