Kix Brooks

Kix Brooks este pe lista noastra de astazi la Power Play. Mai cunoscut pentru activitatea sa in trupa de country Brooks and Dunn, Kix Brooks s-a nascut pe 12 mai 1955 in Shreveport, Louisiana, si a fost atras de country inca de mic datorita vecinului sau Johnny Horton.

Foto: Robert Ascroft

Impreuna cu sora acestuia formeaza o trupa cu care canta la balul bobocilor si la picnicuri insa avea sa treaca repede la profesionism in timpul facultatii. A scris o multime de cantece pentru artisti, insa a trebuit sa munceasca din greu pentru a se intretine, inclusiv la o conducta de petrol din Alaska, acolo unde era angajat tatal sau. Nu a lasat muzica sa treaca in plan secund niciodata in viata sa, iar faptul ca scria cantece pline de substanta si cu linii melodice usor de tinut minte, l-a ajutat foarte mult. In 1981 se muta in Nashville, a lucrat ca producator si compozitor pentru 3 Publishing si a incercat sa se lanseze in 1983 cu singlelul Baby, When Your Heart Brakes Down. Insa piesa a trecut la km distanta de topurile country. In 1990 il intalneste pe Ronny Dunn si incep sa cante impreuna dupa ce-si dau seama ca sunt foarte compatibili ca stil. Ei sunt numiti in acea perioada pionierii unui nou stil de dans, inspirat din vechiul folk, Line Dancing.

Primul album a fost si primul succes. LP-ul Brand New Man din 1991 s-a vandut in peste 5 milioane de exemplare si a avut nu mai putin de 4 singleluri pe prima pozitie in topurile country. Incurajati de succesul neasteptat, Brooks si Dunn se pun pe compus in ritm sustinut si cel de-al doilea disc Hard Working Man apare in 1993, urmat apoi de un turneu de promovare si un alt album scris in doar 6 luni, Waiting on Sundown. Acest disc s-a umplut de premii country atat de la Country Music Television cat si de la Asociatia Americana a Producatorilor de Muzica. Modern Country Music, asa a fost denumit stilul lor, iar piesele si-au facut loc si in playlisturile radiourilor Adult-Contemporary. Incurajati de criticile favorabile si de sustinerea presei de specialitate, Brooks and Dunn au tintit mai sus si au reusit sa-si adjudece in 1994 un premiu Grammy pentru piesa My Maria. In 1998, succesul a fost reconfirmat de albumul If You see Her, insa in 1999 discul Tight Rope parea ca va fi si ultimul. Compozitiile subtirele au fost desfiintate de critici si niciuna dintre piese nu a reusit sa ajunga in topuri.

In fata unui asemenea dezastru, Kix si Ronny s-au mobilizat si cu ajutorul unor producatori de top ca Tim Duboix au reusit sa-si pastreze numele in clasamente. Turneul demarat in acel an a insemnat un raspuns ferm si solid ca trupa nu se va desfiinta, iar Steers & Stripes din 2001 i-a readus pe linia de plutire. In 2005 au surprins lumea muzicala cu un disc proaspat si deosebit de original, Hillbilly Deluxe de pe care piesa titlu a luat un premiu Grammy. Number Ones and Then Same din 2009 a fost ultimul album care a ajuns no.1 in Billboard, apoi Kix si Ronny au decis sa urmeze cai separate incapand cu 2010. In prezent, ei au ramas angrenati aceleiasi case de discuri, Arista Nashville, iar Brooks & Dunn apartin de domeniul trecutului. New To This Town e cel mai nou album lansat in 2012 de Kix Brooks, caruia ii spunem astazi la multi ani si pe care-l ascultam alaturi de Ronny Dunn cu piesa Ain’t Nothing But You!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: