KineDok prezinta ”Cinema, mon amour” @Meru Iasi

Joi, 8 iunie, începând cu ora 19:00, în incinta cafenelei Meru, ieșenii sunt invitați la următoarea proiecție din cadrul celei de-a treia ediții a programului KineDok powered by One World Romania la Iași. Filmul care va fi proiectat se numește CINEMA, MON AMOUR  de Alexandru Belc, România, Republica Cehă, 2015, 70 minute.

Producer, Co-producer, Production companies: Bogdan Crăciun, Tudor Giurgiu, Aurelian Nica Viktória Hozzová, Hanka Kastelicová, Radovan Síbrt, HBO Romania, Libra Film, Pink Productions. Screenwriter: Alexandru Belc, Tudor Giurgiu, Ilinca Micu. Director of photography: Tudor Vladimir Panduru. Editing: Ion Ioachim Stroe . Sound: Filip Mureșan, Vlad Voinescu. Limba vorbită: Română

Intrarea este liberă!

Dacă la începutul anilor ’90 în țară funcționau mai mult de 400 de săli de cinema, în ziua de azi există mai puțin de 30. „Cinema, Mon Amour” prezintă povestea lui Victor Purice – manager, fost operator proiecționist și cinefil împătimit, și a celor două angajate ale sale, Cornelia și Lorena, în lupta acestora zilnică de a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț în viață.

Trăind în „epoca de aur” a cinematografiei, Victor visează să readucă zilele de glorie, dar se străduiește din răsputeri să țină pasul cu noua și cruda realitate. Într-un cinematograf lipsit de încălzire, care se ruinează pe zi ce trece, fără niciun ajutor din partea statului care deține clădirea, această bătălie a sa seamănă cu cea a lui Don Quijote.

Deși familia lui Victor trăiește în Italia de mai bine de opt ani, acesta refuză să li se alăture deoarece nu se poate despărți de locul unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Este convins că în momentul în care va pleca, cinematograful va fi închis și va înfrunta același destin ca majoritatea cinematografelor din România.

Alexandru Belc a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București în 2007. În timpul facultății a realizat mai multe scurtmetraje și filme documentare. Astfel, documentarul său „The Sound of Mountains” a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2007. De asemenea, documentarul său „Rebel, Rebel” a fost selectat la Festivalul Internațional de Film „Vision du Reel” la Nyon, în 2010.

A mai regizat și „8 Martie” (2012) și „Soft Power” (2005). A fost asistent de regie pentru „Lumea văzută de Ion B.” (2009) și script supervisor pentru „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007).

În 2015, Asociația One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. One World Romania continuă programul pentru al treilea an consecutiv în mai multe locații alternative, vechi și noi.

În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare incitante vor fi proiectate în peste 25 de spații neconvenționale din fiecare țară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. O parte importantă din misiunea KineDok este de a merge în orașele mici și de a folosi spiritul local al barurilor, al galeriilor și al altor locuri populare. Aceste locații oferă o alternativă  pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori și experți, devine o experiență.

PROGRAM

Meru Iași vă invită să vizionați în fiecare lună, câte un film documentar, după următorul program:

  • 08.06.2017 Cinema, Mon Amour
  • 20.06.2017 Ceață peste râu
  • 04.07.2017 Plimbare sub clar de lună cu bunicul
  • 25.07.2017 Turism!
  • 08.08.2017 Expirat
  • 22.08.2017 Cambridge
  • 05.09.2017 FC Roma
  • 03.10.2017 Regina Tăcerii
  • 14.11.2017 Doar o răsuflare

ORGANIZATOR LOCAL: Clubul Creatorilor Iași. ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania. ONLINE:  oneworld.ro | kinedok.net. PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croația), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 8 (Bulgaria). CU SPRIJINUL: Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

INFO

Meru Iasi

Bd. Carol I,nr. 3, Casa cu pasaj, Et. 1

E-mail: meru.contact@gmail.com

www.facebook.com/MeruIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: