Kate Bush

Kate Bush este aniversata de astazi la Power Play. Catherine Bush s-a nascut pe 30 iulie 1958 in Kent, Londra, iar pasiunea pentru muzica si-a descoperit-o la 10 ani, dupa ce luase lectii de dans si actorie. A perseverat insa in domeniul teatrului si a reusit ca in paralel cu o cariera de actrita sa aiba si o cariera ca solista. A fost descoperita la 16 ani de David Gilmour de la Pink Floyd, cel care a si ajutat-o sa stranga fondurile pentru a plati studioul. Tot atunci, a reusit sa semneze un contract cu celebra casa de discuri EMI, insa inainte de a inregistra vreun disc, a terminat liceul cu note maxime la dans, actorie si canto.
Kate Bush

In 1978 lanseaza “The Kick Inside”, un disc deosebit fata de tot ce se gasea la momentul respectiv pe piata, iar piesa “Wuthering Heights” ajunge number one in Marea Britanie, Kate Bush fiind prima femeie care reusea acest lucru cu o compozitie proprie. In acelasi an, pentru a-si onora angajamentele fata de casa de discuri, Kate trage repede un nou disc, desi isi exprimase dezacordul in ceea ce privea inregistrarea in asa scurt timp a noilor compozitii. Fiindca vanzarile au fost destul de bune, cei de la EMI au ascultat-o si i-au oferit mai mult timp pentru cel de-al treilea album, aparut in 1980 si intitulat “Never for Ever”, care ajunge pe primul loc in Marea Britanie si pe pozitia a 5-a in topul american.

Kate Bush a fost intotdeauna o persoana enigmatica, ea s-a tinut pe cat posibil departe de scandaluri si de revistele mondene, multe din piesele sale purtand amprenta cartilor citite de Kate sau a filmelor vazute de cantareata. Deja cu un public fidel, format in marea majoritate din intelectuali, Kate Bush si-a permis sa exploreze teritorii noi, amestecand folk-ul cu rock si chiar muzica electronica pe albumul din 1982, “The Dreaming”. Daca acest disc a fost primit cu destula reticenta, cel din 1985, “Hounds Of Love”, a readus-o pe Kate in lista artistilor de succes, piesa “Running Up That Hill (A Deal With God)” reusind sa intre in Top 5 in mai mult de 10 tari. “The Sensual World, ” aparut in 1989 a continuat linia progresiva pigmentata si cu versurile stranii, uneori chiar fantastice. Piesa “Heads We’re Dancing” e despre o femeie care danseaza toata noaptea cu un partener misterios si fermecator pentru a afla dimineata ca de fapt era Adolf Hitler. Asa cum era si normal, piesa a fost una controversata, insa albumul s-a vandut mai bine decat precedentul.

Kate Bush, Director's Cut

Kate Bush – Director’s Cut

Kate Bush a petrecut inceputul anilor 90 compunand piesele pentru albumul “The Red Shoes” care avea sa vada lumina zilei in 1993. Inspirat dintr-o povestire de Hans Christian Andersen, albumul a fost unul laudat de critici dar nu foarte gustat de fani, dezamagiti de simplitatea pieselor. Multe din cantecele de pe acest LP vorbesc despre disparitia persoanelor dragi artistei care a suferit in acea perioada o depresie severa. Dupa acest album, Kate a devenit mama si s-a retras din viata publica pentru a se dedica familiei. A decis sa revina in 2005 cu LP-ul “Aerials”, pe care a inclus si hit-ul “King Of The Mountain”, prima piesa de top dupa 12 ani de absenta. Au urmat alti 6 ani de pauza, timp in care Kate Bush n-a stat deloc degeaba. A lansat o piesa pentru coloana sonora a filmului “The Golden Compass”, pentru ca in 2011 sa revina in prim plan nu cu un album, ci cu doua! “Director’s Cut” si “50 Words for Snow”, ultimul scos sub egida propriei case de discuri, Fish People.

Astazi o vom sarbatori pe Kate Bush la Power Play ascultand-o cu “Running Up That Hill” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: