Jurnalul inedit al Irinei Procopiu, doamna de onoare a Reginei Maria, lansat la Iasi

afis_pagini_de_jurnal_irina_procopiu_iasi

Editura Polirom si Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iasi va invita marti, 8 noiembrie, de la ora 15:00, in Sala „B.P. Hasdeu”, la lansarea celui mai nou volum aparut in colectia „Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri”: Pagini de jurnal (1891-1950), de Irina Procopiu, traducere din limba franceza, introducere, note si comentarii de Georgeta Filitti, disponibil si in editie digitala.

Invitati: Doctor in istorie-filosofie Georgeta Filitti, editor si cercetator; Prof. Univ. Dr. Florin-Alexandru Platon; Conf. Dr. Bogdan Cretu. Moderator: Adrian Serban, director editorial Polirom

Fiica generalului Anton Berindei si a Mariei Brailoiu, Irina si-a dorit de mica sa aiba o viata extraordinara. Iar dorinta i s-a implinit: a trait evenimente istorice cruciale, a cunoscut figuri marcante ale culturii si politicii romanesti si a fost doamna de onoare a Reginei Maria.

Viata cotidiana si lumea de la curte, saloanele literare si artistice ale timpului, personalitati culturale si prietenele din inalta societate ale autoarei se regasesc in acest jurnal scris intr-un ritm alert, asemenea unui scenariu de film.

Prin imbinarea de inocenta si subiectivism, adesea involuntar, patima si indiferenta, judecati de valoare proprii ori asumate de la altii, jurnalele ofera panorama unui rastimp istoric intr-o forma colorata, atragatoare si in acelasi timp cu o virtute mereu prezenta in plan secund: aceea de a indrepta cititorul curios spre alte productii asemanatoare pentru confruntari, coroborari sau precizarea unei sumedenii de fapte. Paginile de jurnal ramase de la Irina Procopiu implinesc asemenea deziderat si parcurgerea lor ofera o privire lucida peste vremuri cu lumini si umbre din istoria Romaniei: la belle époque, anii interbelici, al Doilea Razboi Mondial, cu dramatice rasturnari sociale ce aveau sa provoace disparitia unor categorii sociale, ca si inmugurirea unei societati noi, in raspar cu traditia promovata zeci de ani de reprezentantii clasei careia i-a apartinut autoarea.” (Georgeta Filitti)

Irina Procopiu (1873-1954), doamna de onoare a Reginei Maria. Cu o remarcabila cultura, a frecventat saloanele literare ale timpului si a tinut ea insasi un salon dedicat artistilor. A fost apropiata de personalitati culturale, protejind mai multi artisti, si le-a avut ca prietene pe Cella Delavrancea si Veturia Goga.

INFO

Editura Polirom

www.polirom.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: