Jurnalista romancă Irina Szász l-a prezentat pe Dalai Lama în Spania

Irina-Szasz_prezentare_Madrid

Vineri, 19 iunie 2015, jurnalista româncă Irina Szász și-a lansat la Madrid ediția spaniolă a cărții “CuMinte la Dalai Lama”, în cadrul unui eveniment organizat de editura Niram Art și de emblematicul local Libertad 8.

Libertad 8, echivalentul spaniol al celebrei cafenele literare La Rotonde din Parisului anilor interbelici, este de mai bine de o sută de ani gazda celor mai importante mișcări culturale din Madrid.  Volumul proaspăt lansat pe piața spaniolă, “CuMinte la Dalai Lama” (Juiciosa con el Dalai Lama, Niram Art Editorial, 2015) relatează întâlnirea autoarei cu liderul spiritual budist și călătoria  sa în Tibet și în India.

Jurnalista romancă a fost invitata de onoare a cunoscutei cafenele literare, participând, alături de scriitorul argentinian Luis Garber și cantautorul spaniol Carlos de France la inaugurarea ciclului de evenimente culturale ContraEscritura (In contra scrisului), un proiect cultural inițiat de Libertad 8, care își propune o apropiere a lumilor occidentale și orientale.

Dalai Lama: Cheia unei vieți fericite stă în promovarea valorilor umane

Budismul oferă soluții în aceeași măsură în care și creștinismul le poate oferi”, a declarat Irina Szász la conferința de presă ce a avut loc după prezentarea cărții, evocând cuvintele lui Dalai Lama, pentru care, mai importante decât apartenența religioasă, sunt: “calitățile umane precum afecțiunea, simțul fratern, cel al responsabilităţii şi al comunităţii. Credincios sau necredincios, aceste valori umane de bază trebuie respectate. Aceasta e credinţa mea, o numesc promovarea valorii umane pentru a avea o viaţă fericită, o familie şi o comunitate fericită”.

Irina Szász este primul jurnalist est-european care a l-a intervievat pe liderul spiritual budist, realizând unul dintre cele mai fascinante proiecte multimedia despre Dalai Lama. Cunoscută în lumea televiziunii, unde a lucrat pentru diferite canale: Tele7, ABC, Protv, Canalul Cultural, în anul 2004 a înființat compania independentă Art Media. Atât filmul documentar cât și cartea de interviuri s-au bucurat de un mare succes în România.

În Spania, există mai mult interes pentru budism  față de România

În Spania, volumul jurnalistei românce a trezit atenția celor interesați, având în vedere că în această țară interesul pentru budism este într-o continuă creștere, existând centre de învațătură budistă în marile orașe. Se estimează că numărul total de practicanți din Spania se ridică la 65.000, iar numărul de simpatizanți ar trece de 300.000. Încă din anul 1992, în Spania, s-a constituit Federația Comunităților Budiste, care reglementează activitatea centrelor budiste din toată țara. Potrivit unui comunicat de presă al Federației Comunităților Budiste din Spania, “se observă o mare simpatie pentru budism în această țară, ceea ce creează necesitatea unei activități intensificate, nu de prozelitism (lucru în contra învățăturii budiste), ci de încorporare a valorilor etice umane, ceea ce este în beneficiul oricărei persoane, independent de credința religioasă”.

Cartea Irinei Szász aduce o perspectiva nouă asupra budismului în Spania, fiind scrisă de o autoare din Europa de Est.

INFO

niramarteditorial.espacioniram.com

revistaniramart.wordpress.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: