John Phillips (The Mamas & The Papas)

john-phillips-the-mamas-and-the-papas-muzica-power-play-fotoJohn Phillips, liderul grupul The Mamas & The Papas, este cel de care ne aducem aminte astazi la Power Play. John Edmond Andrew Phillips s-a nascut pe 30 august 1935 in Parris Island, South Carolina. Crescut intr-o familie cu un tata alcoolic, George n-a stat prea mult pe ganduri si la doar 15 ani si-a format o gasca redutabila cu care dadea spargeri prin magazine si fura maruntisuri pentru a fi impotriva sistemului. In acelasi timp, cei care-i stateau alaturi aveau si talent la muzica, asa ca John a inceput cu 3 dintre ei sa cante doo-woop la petrecerile din cartier.

In 1961 se muta in New York pentru a obtine un contract cu o casa de discuri. Prima trupa profesionala era un grup de folk intitulat The Journeymen. In anul urmator i-a intalnit pe Johnny Dorothy si Cass Elliott, cu care a pus bazele trupei The Mamas & The Papas. In 1965, dupa ce compusesera impreuna cu Barry Maguire piesa “California Dreamin’”, decid sa o lanseze pe single. Mare succes, cantecul a ajuns piesa de top in noiembrie acelasi an, pentru ca al doilea single, “Monday Monday” sa ajunga chiar pe locul 1.

Primele doua discuri au fost foarte bine primite de publicul american, insa discul al treilea, Deliver, din 1967, a insemnat si inceputul sfarsitului. Faptul ca John si fosta sa sotie, Michelle, nu mai formau un cuplu si-a pus amprenta si pe compozitiile din ce in ce mai slabe ale trupei, iar in scurt timp Cass Eliott a declarat ca vrea sa paraseasca trupa. Imediat, casa de discuri a lansat doua materiale: unul Best Of, celalalt cu piese rare, pentru a stinge zvonurile defavorabile trupei. in 1968, revenita la sentimente mai bune, Cass a fost reprimita in trupa si s-a tras cel de-al 4-lea disc The Mamas & The Papas care, desi nu a dat decat un hit major, “Dream a Little Dream of Me”, a produs cel putin doua piese memorabile: “The Ride Somebody to Love” si “Safe in My Garden”. Toata lumea s-a bucurat in 1971 atunci cand a aparut cel mai nou album The Mamas & The Papas, People Like Us, dar bucuria avea sa fie de scurta durata pentru ca noul material s-a dovedit a fi ultimul si pentru trupa, desele certuri intre membri, divergentele cu casa de discuri si cu managerii fiind principalele motive pentru care grupul s-a desfiintat definitiv.

Dupa desfiintare, John si restul au reusit sa aiba un succes relativ moderat pe cont propriu, dar nimic nu avea sa fie ca in anii de glorie The Mamas & The Papas. Cass Elliott a murit din cauza unui infarct pe 29 iulie 1974, iar John Phillips a murit din aceeasi cauza in 2001. Introdusi in Rock&Roll Hall of Fame in 1998 si in Vocal Group Hall of Fame in 2000, The Mamas & The Papas reprezinta o parte din istoria muzicii mondiale, iar aportul lor la evolutia folkului si a rockului nu poate fi contestat. Astazi ii ascultam la Power Play cu “California Dreamin’”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: