John Oates

John Oates este sarbatoritul de astazi de la Power Play. El s-a nascut pe 7 aprilie 1948 in New York si a inceput sa cante in facultate, acolo unde si-a format un grup cu care aborda un stil intre pop si soul. Apoi l-a intalnit pe Daryl Hall si dupa ce si-au dat seama ca ideile lor despre muzica erau foarte asemanatoare, au inceput sa compuna cateva piese pentru un demo.

hall-and-oates

John Oates (dreapta) alaturi de Daryl Hall

Caseta a ajuns in mainile celor de la Atlantic Records,  insa intre timp Hall si Oates semnasera cu o alta casa pentru albumul de debut. Apoi au trecut la mega-concernul Atlantic, insa niciunul din albumele din 1972, Whole Oats, din 1973, Abandoned Luncheonette, sau cel din 1974, War Babies nu au avut succes, single-urile oprindu-se undeva la mijlocul clasamentului american. Nemultumiti de investitia facuta, Atlantic reziliaza contractul, iar Hall & Oates semneaza cu RCA. Primul album pentru acestia, Daryl Hall and John Oates a produs si primul hit de top 10, “Sara Smile”, urmat la cateva luni de “Do What You Want, Be What You Are” si de albumul Bigger Than Both of Us care a dat si primul number one “Rich Girl”.

Incurajati de succes, insa constienti ca acesta nu se poate mentine fara multa munca, Hall & Oates au reusit printre piese scrise pentru alti artisti sa compuna permanent materiale noi, care s-au clasat forte bine in topuri dovada fiind perioada de dupa 1980 unde s-au facut uitate insuccesele albumelor scoase intre 1978 si 1980 si s-a construit incet dar sigur un nou stil pop-rock-soul. Pe albumul din 1980, Voices piese ca “How Does It Feel to be Back”,”You’ve Lost That Lovin’ Feelin'” sau “Kiss on My List” (piesa care a ajuns number one) le-au readus publicul de odinioara si au reusit sa faca din Daryl Hall si John Oates cel mai bun cuplu de compozitori din Statele Unite in anii 80. Concerte, aparitii televizate si alte pise de top pe banda rulanta au fost caracteristicile anilor 80 pentru Hall & Oates. Nu mai putin de 5 piese ajunse number one, 3 albume in top 10 si vanzari de milioane de discuri, toate aceste date statistice au intrat si in calculul Academiei de Muzica din Statele Unite care le-a oferit si un premiu special, in 1986. In acelasi an, Daryl Hall isi incearca norocul pe cont propriu,  fiind ajutat de Dave Stewart de la Eurythmics.

John Oates

John Oates, iunie 2011 / FOTO:allthingsgomusic.com

In 1988 se trece la casa de discuri Arista Records pentru doua albume, “Ooh Yeah!” din acelasi an si “Change Of Season” la care au colaborat cu Bon Jovi din 1989. Amandoua produsele s-au bucurat de succes. In 1990, Hall si Oates decid sa ia o pauza, obositi de turnee si de compus piese in ritm infernal. De-abia in 1997 vor reveni cu “Marigold Sky”,  un album care a trecut aproape neobservat, urmat abia in 2003 de “Do It For Love”. Dealtfel, tot in 2003, au scos pe piata si un Dvd cu secvente live memorabile, inregistrate la concertul “A&E Live By Request”.

In 2005, grupul a mai editat un album, “Our Kind Of Soul”, iar 2006 le-a adus ultimul material discografic lansat oficial, Home for Christmas, cu piese dedicate sarbatorilor iernii. In 2008, John Oates si-a promovat cel de-al doilea album ca artist solo, ”1000 Miles of Life”,  iar in prezent acesta duce o viata linistita si lipsita de griji alaturi de sotie si fiu in Aspen, Colorado. Il ascultam azi la NordEst Fm pe John Oates alaturi de Daryl Hall cu una din cele mai cunoscute compozitii ale lor: “Maneater” – Hall & Oates!

Autor: Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: