JOGO DA VIDA # 8. Festival Internaţional de Capoeira la Iaşi

capoeira-afis-2015

Acest eveniment este cel mai mare de acest gen din România. Se doreşte a fi o platformã pentru manifestarea multidirecţionalã a spiritului uman, în plan sportiv, relaţional, cultural şi social. Pe durata festivalului se desfãşoarã workshop-uri de luptã, dans, coregrafie şi tehnici creative, pregãtire acrobaticã, lecţii de muzicã şi ateliere de fabricat instrumente, seminarii de culturã, istorie şi artã afro-brazilianã, concursuri de creaţie artisticã şi interpretare muzicalã cu tematicã specificã, demonstraţii şi ceremonii de botez şi schimbarea centurii.   

Pentru prima datã se organizeaza şi douã activitãţi interactive adresate pãrinţilor, prietenilor participanţilor la festival şi publicului larg. Astfel,  aceştia au posibilitatea sã se bucure de beneficiile acestei minunate arte sub forma a douã programe moderne de ‘Capoeira aerobic’ şi ‘Capoeira fitness’.

Este un festival al bunei dispoziţii, prieteniei şi pasiunii împãrtãşite cu toţi doritorii. Vã invitãm alãturi de membrii Grupului Capoeira Brasil România la toate acţiunile programate inclusiv la spectacolul pregãtit de noi ce se va desfãşura Duminicã (24 mai 2015), începând cu ora 16.oo, Complex PALAS, zona foişorului alb.

OASPETI

Mestre-CIBRIBA

Mestre CIBRIBA. După numele său adevărat Jose Maria da SILVA FILHO este cunoscut în lumea practicanţilor sub pseudonimul Cibriba, conform unei tradiţii specifice capoeirei conform căreia fiecare practicant primeşte un “apelido” (poreclă) dată de un maestru sau de comunitate şi care exprimă o chintesenţă a personalităţii individului. Cibriba este o formă a termenului portughez “briba” (şopârlă) şi la primit datorită dexterităţii cu care maestrul juca capoeira în tinereţe şi care era asemănat adeseori modului cu care se deplasa o şopârlă. Mestre CIBRIBA  s-a născut în Fortaleza, capitala statului Ceara (Brazilia), unul din locurile de legendă ale capoeirei. A început practicarea Capoeirei la vârsta de 10 ani, reuşind să ajungă prin multă muncă, dublată de un talent nativ ieşit din comun, o personalitate cunoscută la nivel mondial. În anul 2010 a obtinut distincţia de maestru de capoeira în cadrul unui eveniment memorabil desfăşurat în oraşul natal, Fortaleza, nord-estul Braziliei.  Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii Federale Ceara, Mestre Cibriba este invitat în întreaga Europă, în Brazilia dar şi pe pe celelalte continente pentru a susţine seminarii de capoeira, muzică şi cultură afro-braziliană. A reuşit să promoveze o puternică mişcare de capoeira de-a lungul întregii Coaste de Azur (Franta). În Româniaa susţinut dezvoltarea capoeirei la Iaşi, fiind de 6 ani mentorul grupului din Iaşi.

Professor-SINISTRO

Professor SINISTRO (Anderson Cleyton da SILVA ROCHA) este unul din exponenţii tinerei generaţii de profesori de capoeira. Expert în fabricarea de instrumente, venirea lui la Iaşi aduce cu sine un aer unic oferit de oraşul natal, Rio de Janeiro. Un capoeirist complet, Sinistro se evidenţieazã în faţa celorlalţi prin calitãţile de muzician. Recent a lansat un DVD cu muzicã spcecificã de capoeira care se bucurã de un succes foarte mare.

Instrutor-TOPETE

Instrutor TOPETE (José Wiliame Ramos FERREIRA) este un instructor de origine brazilianã care a pus bazele unui puternic grup de capoeira în oraşul vinului roşu, Bordeaux. Este un capoeirist foarte apreciat de comunitatea practicantilor de capoeira, dovada stã şi invitaţiile pe care le primeşte pt a participa la numeroasele evenimente internationale de capoeira din Europa şi din Brazilia. Este un bun tehnician, un acrobat incredibil şi foarte bun cunoscãtor al dansurilor tradiţionale braziliene. Energia şi exuberanţa lui va molipsi cu siguranţã pe toţi cei care vor participa la evenimentul nostru.

Instrutor KAIO (Kaio GOIS), fiul maestrului Cibriba este un capoeirist foarte talentat cu o capacitate uluitoare de a executa tehnnici cu un grad ridicat de dificultate şi complexitate. Venit de curând din Brazilia, energia şi talentul sãu au cucerit arenele sportive de peste tot. Participant la multe evenimente sportive în Brazilia şi Europa, Kaio a reuşit sã câştige admiraţia sportivilor şi maeştrilor, deopotrivã.

Instrutor JACARÉ (Adi IONUŢ) originar din Satu Mare este unul dintre puţinii instructori români de capoeira. Adi a reuşit sã promoveze aceastã disciplinã cultural-sportivã în zona Ardealului şi Banatului, având mulţi elevi motivaţi şi bine pregãtiţi. Este un profesor talentat, cu abilitãţi pedagogice şi tehnice foarte bune.

Organizator---Iulian-DUMITR

Instrutor CAMARÃO (Iulian DUMITRU) este fondatorul şi coordonatorul Grupului Capoeira Brasil România, cu filiale la Iaşi şi Suceava. A început practicarea capoeirei într-o formã empiricã în februarie 2002, urmând ca în anii ce au trecut sã descopere tot mai mult minunatul univers al capoeirei alãturi de mai mulţi maeştri brazilieni. În 2005 l-a cunoscut pe Mestre Cibriba în Nice, Franţa cu care a început o colaborare frumoasã şi foarte rodnicã pt dezvoltarea capoeirei la noi în ţarã. Pânã în prezent a organizat împreunã cu ceilalţi colegi de la A.S. K-NOI 8 festivaluri internaţionale de capoeira şi 9 workshop-uri.  Alãturi de activitatea academicã din cadrul Facultãţii de Educaţie Fizicã şi Sport Iaşi, Iulian DUMITRU îşi împarte timpul între cursurile de capoeira cu copii, adolescenţi, adulţi şi familia sa. Este unul dintre pionierii acestei activitãţi afro-braziliene în România.

PROGRAM

capoeira-program

INFO

CAPOEIRA BRASIL ROMÂNIA

www.capoeiraromania.com

www.facebook.com/grupulcapoeirabrasil.romania

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: