Joe Satriani

Joe Satriani este sarbatoritul de astazi la Power Play. Pana sa deschidem sampania si sa dam muzica mai tare, sa trecem in revista cateva din cele mai importante evenimente din viata sa. Joe Satriani s-a nascut pe 15 iulie 1956 in Westbury, New York, si a inceput de la 12 ani sa fie atras de muzica rock. Afland ca Jimi Hendrix a murit si ascultand multe din compozitiile sale, Joe a simtit impulsul de a-i calca pe urme idolului sau si s-a apucat la 14 ani de studiat chitara electrica.

A studiat cu reputatii jazzmeni Billy Bauer si Lennie Tristano, iar la 18 ani stia chitara destul de bine incat sa le poata arata si altora cum se canta. In scurt timp, a devenit unul dintre cei mai cautati profesori si a decis sa se mute in Berkeley, California pentru a fi aproape de filonul rock din aceasta zona. Dintre studentii sai cei mai talentati au fost David Bryson (Counting Crows), Kirk Hammett (Metallica), sau Alex Skolnick (Testament), asta pentru a nu vorbi despre un adevarat zeu al chitarii electrice descoperit tot de Satriani: Steve Vai.

In timp ce Steve a reusit relativ repede sa se impuna in grupuri mainstream rock ca David Lee Roth Band sau Whitesnake, lui Joe i-au trebuit 5 ani sa demonstreze ca este unul dintre cei mai valorosi chitaristi din lume. A fost mai intai o incercare palida numita “Not Of This Earth”. Albumul a aparut in 1986 si a trecut neobservat, insa dupa ce Steve Vai l-a promovat in mai toate revistele de rock si a declarat ca “Surfing With The Alien” este albumul sau preferat, lumea a inceput sa se intereseze de Joe Satriani. Au urmat Dreaming #11 (1988) si Flying in a Blue Dream (1989), pe ultimul Joe incercand sa introduca si parti vocale proprii. Desi a fost reticent la inceput in ceea ce priveste capacitatile sale vocale, Joe a observat ca publicul reactiona pozitiv, asa ca a continuat sa inregistreze atat albume instrumentale cat si albume cu voce de-a lungul anilor 90.

In 1997 pune bazele proiectului G3 unde alaturi de fostul sau student Steve Vai canta alaturi de chitaristi invitati, printre numele pe care cei doi le-au avut pe scena alaturi de ei numarandu-se Robert Fripp (King Crimson),Eric Johnson, John Petrucci (Dream Theater) sauYngwie Malmsteen. Cateva dvd-uri si albume live au fost editate cu aceste concerte, cele mai notabile fiind cele din 2004 si 2005. In paralel, Joe Satriani a continuat sa inoveze in stilul sau de a canta la chitara, experimentand chiar sonoritati electro sau techno pe albumele “Engines Of Creation” din 2000 sau “Is There Love In Space ?” din 2004. Joe s-a intors la radacinile sale rock si prin albumul “Super Colossal” din 2006 a demonstrat inca o data, daca mai era nevoie, ca se poate face orice cu o chitara electrica si un efect bine folosit.

In 2007, Epic Records a relansat “Surfing with the Alien” pentru a celebra 20 de ani de la momentul aparitiei, iar 2008 l-a prins pe Joe Satriani preocupat de activitatea in cadrul unei noi trupe de hard rock, Chickenfoot, alaturi de Sammy Hagar, Michael Anthony si Chad Smith. Cu acestia din urma a scos primul album in 2009, caracterizat de Joe drept “o joaca a unor baieti extrem de talentati”. In paralel cu activitatea in Chickenfoot, sarbatoritul nostru de astazi si-a lansat in 2010 albumul solo “Black Swans and Wormhole Wizards”. A avut timp si de dispute cu baietii de la Coldplay, acuzandu-I pe acestia ca piesa “Viva la Vida” contine partituri din “If I Could Fly”, single lansat in 2004 de Joe Satriani. Conflictul s-a stins relativ repede, dupa ce partile au cazut de comun acord ca publicitatea negativa le poate afecta activitatea. Cel mai nou album semnat Joe Satriani a aparut in mai 2013 si poarta numele de “Unstoppable Momentum”. Astazi la Power Play Joe Satriani vine cu “Always With Me, Always With You” !

http://www.youtube.com/watch?v=F4fPv450OYM

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: